home Hus og have Vælg den rette belysning og skab lyse rum

Vælg den rette belysning og skab lyse rum

Mange danskere synes at deres hjem opleves som mørke, især i vintermånederne, hvor vi i Danmark kun oplever få timer af solskin, derfor er det vigtigt at tage stilling til belysningen derhjemme. Det er også vigtigt at vælge den rette belysning og den rette type af lamper. Denne artikel er udviklet af en elektriker i samarbejde med Guiden.info og her giver vi nogle gode råd vedrørende planlægning af belysning.

Før vi går ind dybere i emnet, kan det være værd at tænke på at resten af ​​interiøret derhjemme også betyder noget. Måske er det ikke kun den manglende belysning, der giver rummet en mørk og dyster følelse.

Er det interiøret, der skaber den mørke fornemmelse?

Faktisk har valget af farver og møbler stor betydning for, hvor lyst rummet føles. Med mørke vægge, gulve, lofter og møbler kan det se ud til, at rummet ikke får noget sollys, men i virkeligheden er rummet som “sluger alt lys”.

Det et altid bedst at male vægge og lofter i farver, der er tæt på hvid, for en lysere fornemmelse. Vælg gerne farver, som gør så at lyset kan reflekteres i alle retninger. Undlad også at have fyldende gardiner i vinduerne, der blokerer for sollys. Forsøg også at have frie overflader på væggene. For mange malerier osv. har en tendens til at sluge lys i stedet for at sprede det.

Hav dog i mente at lidt mørkere områder i hjemmet, også kan skabe noget dynamik og blive til skønne læsehjørner med blot en enkelt gulvlampe og en lænestol.

Den rette belysning på det rette sted

Gulvlamper: En solid lampe placeret på gulvet kan ofte overtage lidt af solens funktion og det er en god idé at vælge en gulvlampe, der leder klart lys opad i loftet.

Vindueslamper: Når du ikke får naturligt sollys ind gennem vinduet, er det vigtigt at skabe lyskilder netop fra vinduerne. Der er mange forskellige modeller af vindueslamper både online og i det lokale byggemarked.

Loftslamper: Vi bruger ofte loftslamper, der er rettet nedad for at skabe generelt lys i rummet. Loftslamper bliver derfor oftest rummets primære lyskilde. Derfor er det vigtigt at vælge en loftslampe som spreder lyset godt i hele værelset og ikke kun rettes nedad.

Sportsligt: Sportsligt kan placeres mange steder og det kan være rart med flere mindre lyskilder rundt i rummet. Sportsligt kan med fordel monteret med dæmper, tag hjælp af en autoriseret elektriker for god og effektiv montering.

Følger du disse råd, så er mulighederne gode for, at du ikke besværes så meget af de mørke måneder.

Har du brug for mere hjælp? Så kan du f.eks. kontakte en lokal elektriker, f.eks. hvis du bor i Lyngby så kan du tage kontakt til Elektriker Lyngby osv.