home Gør-det-selv Sådan passer du bedst på dit træbord

Sådan passer du bedst på dit træbord

Et plankebord i træ er smukt og rustikt. Træets brune og lyse nuancer og de tydelige åretegninger bidrager til æstetikken. Samtidig er træ et holdbart materiale, som besidder en høj hårdhed. Træets hårdhed er en indikator for, hvor hårdfør træsorten er. Med andre ord kan du ved at undersøge træets hårdhed blive klogere på, hvor robust dit træbord er. Det fortæller således noget om hvor meget, der skal til for at beskadige træet. Eksempelvis er hårdheden på egetræ 69 MPa, hvorimod hårdheden på valnøddetræ er 42 MPa.

 

Uanset om dit træbord fungerer som et mindre sofabord, et langt skrivebord eller et stort konferencebord i mødelokalet i din virksomhed, er det vigtigt at vide, hvordan du bedst kan vedligeholde bordet. På trods af træets robusthed har det nemlig brug for en kærlig hånd en gang i mellem. Træ er et levende materiale, som ændrer sig i forhold til luftfugtigheden. Det er også træets levende egenskaber, der i høj grad gør det til et populært materiale.

Du kan se et udvalg af smukke træborde ved at følge dette link: https://www.woodwolf.dk/

Et slidt træbord kan let kommes i forkøbet

Vand, fugtige kaffekopper, rødvinspletter og almindeligt slid er alt sammen med til at nedbryde dit træbord og give det et træt udseende. Men frygt ikke! Det er slet ikke så besværligt at vedligeholde træet, så det kan bevare sit smukke udseende i mange år.

Som tommelfingerregel er det godt at aftørre bordet dagligt med en fugtig klud. Brug aldrig opvaskemiddel til aftørring. Cirka en gang om måneden bør du behandle træet, og her kan du bruge sæbe eller olie.

 

Ved at bruge olie får du følgende effekt:

  • Gylden glød
  • Blødhed
  • Intens pleje af træet
  • Udfyldning af sprækker og revner
  • Robusthed og resistens over for pletter

 

Når du bruger olie, skal du bruge en klud eller en svamp og aldrig hælde olie direkte på træet. Der findes forskellige typer olie, eksempelvis hvidolie eller naturolie.

 

Ved at bruge sæbe får du følgende effekt:

  • Mathed
  • Gråhvidligt look
  • Beskyttelse af træet

 

At bruge sæbe er billigt, men kræver lidt fysisk slid, for du skal selv grubbe sæbespånerne ned i træet. Sæbespånerne har du et døgn i forvejen opløst i en liter kogende vand. Som det gør sig gældende med olien, er det en dårlig idé at hælde sæben direkte på træet.

Spørg din forhandler til råds, hvis du er i tvivl, om du skal bruge vand eller sæbe.