home Gør-det-selv Sådan får du kreativiteten til at flyde igennem dig

Sådan får du kreativiteten til at flyde igennem dig

Kreativ er en flyvsk tilstand, som vi alle nok har prøvet at være i. Den kommer og går ofte, som den vil, hvilket kan være ekstremt irriterende – forfattere prøver det f.eks. i form af ”writer’s block”. Hvis der blot var en måde, hvorpå du kunne få kreativiteten til at flyde frit og kraftfuldt som en buldrende flod af ene idéer. Det kan være, du ikke normalt tænker så meget over at være kreativ, men gerne vil prøve at rykke i den retning. Det kan også være, du nyder at være kreativ og gerne vil forsøge at forøge dine kreative kræfter. Det kan være svært at formane den flyvske tilstand, men det er ikke umuligt.

Metoder til at skabe kreativiteten

Du har sikkert hørt, at kreativiteten kommer til dig og ikke omvendt. Dog kan du hjælpe kreativiteten med at finde dig, hvis du også leder efter dén. Her er nogle metoder, du kan bruge, der virker som fyrtårne for kreativitetens søgning:

  • Kig efter alle steder. Kreativitet skabes b.la., når du indtager ting, der kan skabe nye tanker hos dig selv. Du kan f.eks. læse en given tekst og derefter tænke dig frem til originale idéer baseret på, hvad du har indtaget. Se f.eks. kreativeting.dk for kreativ inspiration.
  • Hvis du har sat dig til rette for at skrive, men intet kommer til dig, lige meget hvor hårdt du tænker, kan det hjælpe slet ikke at tænke. Øv dig i metoden ”stream of consciousness”, hvor du blot skriver uden at vide, hvor det ender. Skriv, hvad end popper op i dine tanker. Resultatet bliver muligvis ikke perfekt, men du kan altid rette til bagefter. Med denne metode tvinger du dig selv til at opfinde idéer og tanker – du presser kreativiteten ud, selvom den måske ikke selv vil ud på papiret.
  • Modsat ”stream of consciousness” virker det bedre for nogle, hvis de lukker helt ned for at prøve at presse kreativiteten ud. I stedet for kan stilhed eller en rensning af tankerne hjælpe med at lokke kreative tanker ud fra deres skjul. Denne tilstand, hvor kreativiteten lokkes ud, kan opnås ved f.eks. meditation, en rolig gåtur i skoven eller blot ved at tænke på noget roligt uden betydning.
  • Når kreativiteten omkring et givent mål eller projekt ikke viser sig, så efterlad det i en rum tid og returnér med nyfunden energi og idéer.