home Livsstil Økologiske produkter til de mindste

Økologiske produkter til de mindste

Man hører så meget om hormonforstyrrende stoffer i alle typer af varer, at det kan være svært at finde rundt i. Hvilke produkter er sikre, og hvilke bør du ikke udsætte dit barn for?

Generelt kan man sige, at du skal være varsom med alle produkter, der er kunstigt fremstillede eller kemisk behandlede. Det vil sige plastik, cremer, stof og lignende. De indeholder nemlig ofte enten giftig kemi eller stoffer, der mistænkes for at være hormonforstyrrende. Når du køber ting til børn, bør du også så vidt muligt købe alt i økologiske udgaver, som indeholder mindre kemi.

babysengetøj

Skadelige stoffer i hverdagsting

Rigtig meget almindelig plastik indeholder for eksempel ftalater og bisphenol A, som begge er mistænkt for at være hormonforstyrrende. De mængder, du finder i det enkelte stykke legetøj eller i tandbørsten er ikke i sig selv nok til at have en skadelig effekt, men når du lægger en hel dags forbrug af plastik sammen, kan du komme op på en farlig mængde.

Derfor er det en god idé at udfase plastikprodukter, så du over tid har meget mindre plastik i hjemmet. Start med de ting, I bruger ofte, og som giver størst risiko: tandbørster, sutter, legetøj og lignende. Du kan for eksempel kigge efter produkter af træ, næste gang du skal købe nyt.

Stof uden kemi

Stof er en anden af de helt store syndere, når det kommer til kemi. Stofprodukter er nemlig som regel behandlede med meget skrap kemi for at få den rigtige farve og det rigtige mønster. Mange af de skadelige stoffer sidder tilbage i stoffet, når du køber det. Derfor skal du altid vaske nyt tøj, sengetøj og lignende før brug, så du får vasket de fleste stoffer ud.

Det allerbedste er dog, hvis du kan købe økologiske stofprodukter til børnene. Inden for babytøj, babysengetøj og lignende er der et stort udvalg af økologiske produkter, så du har masser at vælge imellem. Det er især vigtigt, at det stof, der er tættest på barnets hud, er økologisk. Det betyder, at du bør prioritere undertøj, bluser, bukser og sengetøj. Det er også en god idé, hvis du kan bruge økologiske bleer. De sidder helt tæt på barnets allermest sarte hud hele dagen, så her kan du gøre en stor forskel med en økologisk version. Du kan finde masser af økologisk sengetøj her.

Hvad med mad?

Ud over tøj og legetøj er der selvfølgelig én sidste ting, du kan købe økologisk. Økologiske fødevarer kan nemlig også gøre en stor forskel – især for børn, som har en meget lille krop at fordele skadelige stoffer, pesticidrester og lignende på. Hvor meget eller hvor lidt økologisk mad, du vil købe, er helt op til dig selv. Gør op med dig selv, hvad din økonomi rækker til, og hvad du vil prioritere, og køb så ind ud fra det.