home Livsstil Lær at håndtere din stress

Lær at håndtere din stress

Kan du mærke, at du føler dig stresset, og at du måske allerede nu står foran en lyskurve med gult lys? Så er det værste du kan gøre at ignorere tegnene. For før du får set dig om, er lyset skiftet til rødt – og det kan ende i langt fravær fra din arbejdsplads eller arbejdsmarkedet i det hele taget.

For at undgå stress, kan du gå til stresscoaching, hvor du lærer, hvordan du kommer i både fysisk og psykisk balance og finder sammenhæng mellem din hverdag og dit arbejde.

Den professionelle hjælp gør forskellen

Når man mærker tegn på stress, er der mange, som vælger at behandle sig selv. Typisk sker det ved, at personen fortæller sig selv, at det er en midlertidig tilstand, som blot skal overstås – eller at man skal ”tage sig sammen” og klø på.

Det kan dog blive en længere negativ spiral, hvor man arbejder hårdere og hårdere på færre og færre fysiske og psykiske ressourcer. Resultatet bliver naturligvis, at man kaster håndklædet i ringen af ren og skær udmattelse.

Derfor er det vigtigt, man tør tage fat i en professionel faggruppe, der kan hjælp en ud af stresset.

Når man søger hjælp, er det dog vigtigt, man er bevidst om, at stress både kan behandles hos psykologer og coachs. Men det er ikke lige meget, hvorfor man henvender sig.

En psykolog er for de personer, der måske allerede er der, hvor stress har ført til sorg, angst eller depression og hvor der er mange dybe følelser på spil. Her skal der arbejdes med mange forskellige faktorer, da det pludseligt ikke kun er jobbet, der isoleret skyld påvirker individet negativt. Det har nu spredt sig ind i og fæstnet sig i den private sfære.

En stresscoach er derimod en fagperson, der kan være yderst behjælpelig, når man mærker stressen i opløbet og søger konkrete værktøjer til at håndtere den. Her er der tale om en person, som kan udstyre dig med gode teknikker, så du kan yde selvhjælp og løbende tage mere og mere kontrol over de ting, du føler, gør dig stresset.

Derfor kan du bruge lyskurve-metaforen fra tidligere, når du skal vælge det rette sted at søge hjælp og værktøjer til at tackle dit niveau af stress. Er lyskurven rød, så skal du henvende dig til en psykolog, der har speciale i stresshåndtering, men er der fortsat ”kun” gult lys, så er det en stresscoach, du skal have fat i.