home Livsstil Hvilken whisky skal man købe?

Hvilken whisky skal man købe?

Whisky er for mange en stor passion, og fylder meget i entusiasternes liv. De gyldne dråber har en fantastisk historie, der er mere end 500 år gammel. De fleste skrevne beretninger om whiskyens oprindelse stammer fra forskellige munke i Storbritannien, der i slutningen af 1400 tallet (det 15. århundrede) købte malt, til at producere Aqua Vitae (livets vand). Og livets vand er en rigtig god betegnelse for whisky, for whisky er for mange lig med hygge, samvær, historie, og ja sågar en levevej. Men hvilken whisky er det lige man skal vælge? Er der forskel på de forskellige typer whisky? Dette vil du få svar på i denne artikel.

Hvilken whisky for begyndere?

Hvem kan ikke kende til, at man i teenageårene drak whisky, som noget man blev fuld af på den ubehagelige måde? Whisky er også en meget kompleks og stærk spiritus, og ja måske den mest komplekse alkoholiske drik overhovedet. Der er rigtig mange faktorer, der har indflydelse på selve slutresultatet, for mulighederne for variation er stort set uendelig.
Hvis du er på et tidligt stadie i din rejse med whisky, så er det en god idé, at gå til de halvdyre, men samtidig fornemme whiskyer, da det markante tørvepræg bakkes op af en fylde, der gør whiskyen lettere at tolerere. Whisky er kendt for at være tørveprægede, men ved at vælge en halvdyr whisky, så er der også større mulighed for at der folder sig en veritabel vifte af tobak, karamel, rom og honning ud i ganen.

Et rigtig godt bud på en god begynder whisky, der både er saftig, kraftig og sødmefuld, er whisky fra Macallan. Macallan whisky er berømt for at have lagret på sherryfade. Dette Higland/Speyside-destilleri har tidligere satset stærkt på andalusiske sherryfade, men disse er efterhånden ved at være meget dyre, da de er svære at få fat i. Derfor har Macallan whisky introduceret en serie ”fine oak”, der i højere grad bruger de billigere bourbonfade.
Macallans 12 års double cask er en modnet whisky, der har en kombination af amerikansk eg og europæisk ex-sherryfade. Dette er en fyldig whisky, der kombinerer smagsnoter af frugtrig citrus, karamel, sherry krydret ingefær og muskatnød. En rigtig god begynder whisky.

Denne Macallans 12 års double cask er set hos Uhrskov Vine.

Hvilken whisky for de rutinerede?

Der findes mange forskellige variationsmuligheder, der naturligvis er med til at give whiskyen de forskellige karaktertræk. Man kan for eksempel i tørringsprocessen benytte tørv, som, når den brændes, giver den maltede byg en gansgke særlig karaktertræk. Denne karaktertræk finder man typisk i whiskyerne fra Islay og andre øer. Man er ikke i tvivl om, når først man har smagt en whisky der har et tørve særpræg.

Single Malt Whisky

Single Malt Whisky er whisky der kommer fra et destilleri frem for flere forskellige destillerier, som er tilfældet ved blended whisky. Single Malt Whisky er lavet på en slags malt, som i de fleste tilfælde er byg. En Single Malt Whisky kan være blended af flere fade med forskellige alkoholprocenter og aldre, og der er stor variation og dybde i smag inden for Single Malt Whisky. Den kan både byde på kompleksitet, selv om det kun er lavet af byg, gær og vand, men Single Malt Whisky kan også byde på enkelhed. Når du køber en destilleriaftappet Single Malt Whisky, drikker du typisk en blanding af fade, tit med forskellige aldre, hvor alderen opgivet på flasken skal være den yngste alder, der er blandet i whiskyen. Der kan også være blandet forskellige typer af fade, og disse er nøje udvalgte for at supplere hinanden i duft, farve og smag, for at skabe et ensartet produkt. Single Malt Whisky bliver af mange anset for at være den fornemmeste type af whisky.
Glenfiddich 15 år Distillery Edition Single Malt Whisky 51%. Dette er en meget kraftig whisky hvor alkoholen brænder, men med en flot kompleksitet af orangeskal, banan, vanilje, sherry, kokos og voks. Efter mindst 15 års modning i traditionelle amerikanske egetræsfade og spanske egetræsfade. Whiskyen er ”non-chill” filtreret for at beskytte sine subtile smagsoplevelser. Whiskyen har en utrolig flot konsistens og vandt sølv til international spirits challenge i 2013. Dette er en fremragende whisky til den avancerede whisky entusiast.

Denne Glenfiddich 15 års Edition Single Malt Whisky er set hos Uhrskov Vine.