home Energi Guide til kløvet brænde

Guide til kløvet brænde

Der kan være mange penge at spare ved at tænde op med det rette brænde, når kulden bider i det danske land. For mens blæst, regn og kolde vindstød raser udendørs, vil vi gerne kunne nyde varmen indendørs – og det vel at mærke uden at det skal koste os en formue. Derfor er det vigtigt at fyre på en måde, hvor budgettet ikke løber løbsk. En af de måder, er ved at fyre med kløvet brænde.

Bæredygtige brændeform

I Danmark har vi mulighed for at fyre med en bæredygtig optændingsform. Det kan vi, fordi vi er velsignet med store, prægtige skove omkring os. Træ er nemlig et råstof, som er en ganske naturlig ting af naturens eget kredsløb. Og så er det helt uden drivhuseffekten, der er en udskældt del af at fyre med f.eks. kul eller gas!

Kløvet brænde til optænding

Når du tænder op med kløvet brænde, er det at anbefale, du tænder med de store stykker brænde i bunden. For at sikre det bedste resultat, bør du desuden være opmærksom på, brændet ikke er tykkere end 10 cm i diameter, og at stykket ikke er dybere end selve brændeovnen.

Ovenpå det store brænde, skal du placere mindre brænde samt kviste – noget, der lettere antændes end de større brændestykker gør det. Brug gerne noget let antændeligt allerøverst, noget der sikrer hurtig udvikling af varmen. Det kan f.eks. være avispapir eller optændingsblokke.

Husk! Du må som tommelfingerregel kun fylde ovnen halvt, da der udvikles gasser, som ovnen skal kunne rumme i form af luft og plads til stærk varme. Er der ikke luft og plads nok, risikerer du en uren forbrænding.

Det kløvet brænde, du anvender, bør altid være i en høj kvalitet. Du kan ofte få brændet leveret eller selv hente det, men sørg for, at det er opbevaret korrekt, så det har den rette tørhedsgrad, da for meget vand i træet kan give for voldsom røgudvikling og uren eller sur forbrænding.

Vælg altid et godt produkt med lang brændetid og høj brændværdi, så du får mest værdi for dine penge og opnår den bedste og mest behagelige varme i hjemmet.