home Gør-det-selv Vedligeholdelse af mountainbike

Vedligeholdelse af mountainbike

Bruger du mange timer på cyklen, er det også vigtigt at bruge mange timer på vedligeholdelsen. Faktisk er det ekstremt vigtigt, at man er opmærksom på dette, hvis man ønsker at sin cykel kan holde i så mange år som overhovedet muligt.

En mountainbike udsættes for lidt af hvert, hvilket også er grunden til at det er en cykel, hvor kvalitet måske er vigtigere end noget andet.

Du skal være ekstra opmærksom på hvordan du tager hånd omkring din mountainbikecykel, da den med sin udvendige gear og forgaffel udsættes for mange forskellige scenarier.

Vedligeholdelse er ikke kun for cyklens skyld, men ligeså meget for din egen. Oplever du at den ikke køre, som du ønsker, eller indfrier dine forventninger, bør du være opmærksom på om at du har overholdt de sædvanlige retningslinjer der sættes af leverandøren.

I indlægget her kommer vi med nogle gængse principper, som du kan følge når din mountainbike skal gennemtjekkes. Det kan i høj grad betale sig, at være opmærksom på disse ting selv, da en tur hos cykelhandleren typisk er meget dyrere. Altså du kan principielt spare dig selv for penge og tid.

Disse ting bør gøres:

Vask: Rengør altid cyklen efter brug. Bemærk at du ikke anvender vand på højt tryk, da det sagtens kan skade cyklens lejer og affjedring.

Komponenter: Spænd gerne din cykel efter du har været ude at cykle. Alternativt bør du gøre det til en vane, at tjekke om alt er spændt korrekt mindst en gang i måneden.

Kæde: Tilpas kæden efter sæson – dvs. at du bør være opmærksom på våde og tørre forhold. Altså er det vådt udenfor, bør du anvende den våde olie. Bemærk dog også at den vil samle mere skidt i tørre forhold eksempelvis.

Bremser: Det er meget vigtigt at du løbende holder dig ajour med cyklens bremser. Disse er noget af det du benytter oftest på din mountainbike, hvorfor det selvfølgelig er essentielt, at det spiller. Er det meget slemt, bør du kontakte din cykelhandler for sikkerhedsmæssige årsager. Bemærk at du altid skal sørge for at holde din bremser fri for fedt og olie, da det kan svække styrken af bremserne. Måske kan det også være grunden til, at du oplever en forringet bremseeffekt. Hold øje med dette.

Det er vigtigt at du generelt hele tiden er opmærksomme på dine gearkabler, da det er noget af det mest udsatte på cyklen. Det er især efter styrt, at gearene har taget skade. Derfor bør du altid lige dobbelttjekke dit geardrop, om det er bøjet eller lignende. Er det dét, kan det i princippet medføre skader på stel og hjul, hvis din bagskifter får fat i baghjulet eksempelvis.