home Kat Værd at vide om katte

Værd at vide om katte

Katte er meget søde, og de er meget gode at have som kæledyr. Men der er mange informationer, der er nyttige at vide, inden man anskaffer sig en kat som sit kæledyr, så man er helt sikker på, at være en god ejer for sin kat. Her på siden kan du læse nogle af de ting, som man skal tænke over, når man anskaffer sig en kat, hvad enten det er en killing eller en voksen kat.

Registrering af katten

Det er ikke lovpligtigt at registrere eller øremærke sin kat i Danmark, ligesom det er med hunde. Derfor er der mange danske katte, der ikke har en chip eller er øremærket. Det er dog en rigtig god idé at få sin kat registreret med chip eller øremærke hos dyrlægen, da den her bliver registreret i det danske katteregister, så man kan finde frem til ejeren, såfremt katten skulle løbe væk. Hvis ikke katten bliver registreret på den ene eller anden måde, er den ifølge lovgivningen ejerløs, og den kan enten få sig en ny ejer, eller i værste fald blive aflivet, hvis den løber hjemmefra.

Derfor kan det kraftigt anbefales, at man får sin kat registreret hurtigt efter anskaffelse, og det gøres ofte i forbindelse med neutralisation af katten.

Kattens tandsundhed

En kat kan få tandproblemer, ligesom mennesker og andre dyr kan. Det kan dog være svært at opdage kattens tandsmerter, da katten hverken mjaver eller klager sig, som katteejere ofte forventer at den vil gøre.

De tandlidelser man oftest ser hos katte, er tandsten, mundhulebetændelse, emaljeskader og knækkede tænder, som alt sammen giver smerter hos katten. Tandlidelser ses oftest hos ældre katte, men der er også flere forskellige racekatte, der er genetisk disponeret for flere tandlidelser end andre racer i en ung alder. Hvis man er i tvivl om katten har mundhulesmerter, er det en god idé at få tjekket sin kats tænder hos dyrlægen.

Senior Kattens helbred

En kat er generelt et sundt dyr, og katte lever oftest i 13-17 år. Når katten er omkring 10 år gammel, anses den for at være en senior kat. Senior katten er i større risikozone for at få helbredsproblemer end ungkatten, og man ser ofte sygdomme såsom nedsat nyrefunktion, tandproblemer og slidgigt hos senior katten.

Man ser især ofte slidgigt hos de ældre katte, hvilket også er den mest oversete lidelse for senior katten. Kattens symptomer kan være svære for ejeren at få øje på. Hvis man er i tvivl om katten har slidgigt, kan en dyrlæge bedst vurdere kattens situation. Her vil dyrlægen kigge på kattens lænd, bagpoternes klør og se på hvor villig katten er til at hoppe højt. Slidgigt forværres ofte hvis katten er overvægtig.

Det kan være en god idé at få sin senior kat tilset jævnligt hos dyrlægen, hvor katten vil blive undersøgt for de forskellige lidelser, så man som ejer kan finde ud af, om katten stadig er sund og rask.

bliv-klogere-paa-katte

Kattens vacciner

En kat skal vaccineres allerede som killing i 12-ugers alderen, for at give katten den bedst mulige start på livet. Kattes infektionssygdomme er meget smitsomme, og de skal derfor gerne vaccineres én gang årligt, hvis man vil passe bedst muligt på sin kat.

Find flere nyttige informationer om katten online

Hvis du, eller en anden i familien, overvejer at anskaffe sig en kat som kæledyr, er det en god idé at sætte sig grundigt ind i de forskellige ting, som er nævnt her på siden. Men der er mange flere nyttige informationer at finde om katte online, som er gode at vide, inden anskaffelsen. Vil du vide mere? Så bliv klogere på katte her.