home Hus og have Vær klar til mere ekstremt vejr

Vær klar til mere ekstremt vejr

De sidste par år i Danmark har vi oplevet mere og mere ekstreme vejrforhold. Det gælder ikke kun Danmark men hele verden, hvor vejret er ved at blive voldsommere og mere uforudsigelig. Der er også kommet ekstra fokus på klimaet i medier og blandt befolkningen generelt med indsamlingsshows, hvor man kan køb træer, masser af tv-programmer og demonstrationer. Vi får hele tiden at vide, at vi skal gøre mere for klimaet og ændre på vores vaner og indkøb.

 

Stormflod og store vandmasser

Det er også derfor der i flere kommuner arbejdes målrettet med klimasikring som f.eks. overfladebassiner til at opsamle regnvand, så det ikke løber direkte i kloarken og er med til at få kloakvandet til at stige. Flere steder løber kloakvand og regnvand fra veje og andre arealer nemlig i de samme ledninger, og derfor kommer der ekstra tryk på kloakledningerne, når det regner heftigt.

Flere Danske husejere har prøvet at få kælderen oversvømmet af stormflod eller åer og søer, der går over deres bredder. Og der har været megen tovtrækning om, hvad forsikringer dækker, staten dækker og hvad man selv som husejer skal dække. Det kan godt være svart at finde ud af, hvem der står for hvad, men der er nogle ting man selv kan gøre.

 

Oversvømmet kælder

Du kan få en autoriseret kloakmester til at montere et godkendt højvandslukke, der kan forhindre beskidt regnvand og kloakvand i at løbe ind i huset.

Opsamle regnvand på din grund. Du kan sørge for at opsamle det regnvand, der kommer fra dit tage og gennem nedløbsrør ryger direkte i kloarken. Det kan du f.eks. gøre ved at anlægge et grønt tag, sætte en regntønde op eller måske lave et lille regnbed.

Hvis uheldet er ude og du har fået vand i kælderen kan du blandt andet anskaffe dig en dykpumpe der kan hjælpe med at tømme kælderen for vand i tilfælde af oversvømmelse, eller måske kan i gå sammen på vejen om at investere i en til fælles brug.

Du skal dog overveje den inden du selv går i gang med at tømme kælderen, da der kan være helbredsrisici forbundet med det. Hvis det f.eks. er kloakvand, der er trængt ind i kælderen pga. stormflod, så kan vandet indeholde alskinds bakterier og andet, der kan gøre dig syg. Derfor er det en god idé at væbne sig med langskaftede gummihandsker og gummistøvler, hvis du vil give dig i kast med vandmasserne.