home Hus og have Træfældning for begyndere

Træfældning for begyndere

Mange hjem har det samme problem: der står store træer i haven og skygger for solen, samtidig med at de store træer stjæler plads i vores have. Hvis du ønsker at fjerne disse, kan du i og for sig springe direkte på opgaven, for der findes ingen lovgivning om, hvordan du skal bære dig ad med at fjerne træer, som står på din egen private grund.

Når det så er sagt, er træfældning stadig en disciplin, der ofte foregår højt oppe og med brug af farligt værktøj. Der er derfor et sikkerhedsperspektiv, som man ikke må underkende, da man kan påføre sig selv personskader, og da naboen næppe vil sætte pris på, der falder tykke grene ned på bilen eller andet.

Sådan nedlægger du træet

Når du skal fælde et træ, er det en god idé, hvis du danner dig et nøje indtryk af både træet og det omkringliggende miljø. Er træet højere end der er langt ind til f.eks. hus, garage eller børnenes legehus, skal du ikke bare vælte det. I så fald skal det saves yderligere ned i højden, og her vil det ofte være godt med professionel hjælp, hvis du ikke selv er vant til at skære med farlige redskaber på stiger, fra liftvogn eller andet.

Er træet i en passende højde i forhold til dets omgivelser, er der intet i vejen for, at du kan få det fældet. Gør dog aldrig dette alene, da det er lettere at kontrollere træets fald, hvis du har hjælp fra venner eller familie. F.eks. kan i binde reb fast så højt som muligt oppe på træet, så i kan tvinge det til at falde i en bestemt retning – naturligvis væk fra huset.

Er der tale om mindre træer, som du mener, du kan fælde selv, så sørg for at gøre et indhug i træet, så du kan få det rette fald på det. Det gør du ved at lave et indhug i den side, som træet skal falde til. Du skal lave indhugget, så der hugges skrået ned fra oven, men vandret for neden. Nu gør du så det, at du saver fra modsatte side af dit indhug. Når der kun resterer et par centimeter, eller du vurderer træet kan væltes uden større udfordringer, kan du begynde at skubbe træet mod den side, det skal falde til.