home Gør-det-selv Støb og slib dit betongulv – sådan gøres det

Støb og slib dit betongulv – sådan gøres det

Står I over for et renoveringsprojekt i den store liga, skal I bygge jeres eget hus og gøre alt ting selv, eller har I lavet en tilbygning, hvor et nyt gulv skal lægges? Er valget gået på betongulv, men er i tvivl om, hvorledes det lægges og slibes, skal du læse med her, når vi guider trin for trin for udførslen.

slibning af betongulv

Støb dit eget betongulv

Skal gulvet lægges helt på ny, eller har I tidligere haft radiatorer i boligen, men ønsker nu at få lagt gulvvarme, er det oplagt at gøre det i forbindelse med støbningen af jeres betongulv. I kan enten vælge at få professionelle hænder til at gøre det, men er I klar på selv at tage fat, er der også råd for det.

Start først og fremmest med at grav rummet ud, hvor gulvet skal lægges. Anskaf jer det rette værktøj blandt andet en opbrydningshammer. Disse kan tit findes til billigere penge på den blå avis eller lignende.
Der er nu plads til de styropyl plader, der er velegnet til gulvvarme. Sørg for at lægge dem så tæt ud til væggen, og at underlaget er lagt helt plant. Anskaf jer evt. nogle legakugler, der kan hjælpe til et mere solidt underlag. Påfør dernæst RIO nettet på pladerne og sørg for at hæve dem lidt i højden derfra. Pladerne skal ligge helt lige og samtidig krydse over hinanden, således det er nemmere at lægge varmerørene senere.

Step-by-step til støbning:

  1. Bland cement og støbemix sammen med forholdet 1:7
  2. Anfør snore, så højden på det endelige betongulv er på plads
  3. Klar til at hælde betonen ud
  4. Fordel betonen rundt med et glattebræt (jo større bræt, jo bedre)
  5. Lad betonen tørre, men efter 2 dage er det muligt at gå stille på det
  6. Tid til at lægge det glatte lag, som består af en blanding af 1 del cement og 7 dele vasket sand
  7. Gør præcis det samme med glattebrættet her, og lad dette lag tørre i 1,5 dag

Slibning af betongulv

Nogle af de mange fordele ved et betongulv, er dens robuste egenskaber med evne til at være slidstærkt over for hverdagens gøremål. Dog er det ret modtageligt for farver, pletter og skræmmer, og derfor er det essentielt at huske den rette gulvbehandling og vedligeholdelse.
Betongulve er tilmed et billigt gulv, der er nemt at lægge. Det bruges oftest i erhverv, men er med tidens løb også efterspurgt i private hjem, hvor stilen ønskes kold og rå.

Det anbefales, at få kompetente fagfolk til at udføre slibning af betongulv, da det vil garantere en flottere finish og et markant pænere, udført arbejde. De laver en såkaldt Diamantslibning, der forhindrer mærker og ridser efter slibningen, grundet maskinens høje hastighed. Alt afhængig af gulvets skader, der skal repareres, kan diamantslibemaskinen indstilles i forskellige hastigheder, så det passer til gulvets beskaffenhed. En slibning vil både bestå af en grov og fin slibning for at reparere skræmmer og skader, og for den fine slibning for at opnå en flot glans og finish. Afslutningsvis vil betongulvet få en polering og en forsegling, der til sidst skal gøre det modstandsdygtigt og vedligeholdelsesnemt.