home Mobil Sådan tjekker du, om din mobiltelefon er en strålingsbombe

Sådan tjekker du, om din mobiltelefon er en strålingsbombe

Ikke mange mennesker tænker over det i det daglige, men de mobiltelefoner, som fylder mere og mere i vores hverdag udgiver mere og mere stråling.

Vi bruger vores mobiltelefoner til alt, og smartphonen siges i spøg at være blevet en ”naturlig” forlængelse af danskernes arme og hænder, men vi tænker ikke meget over, at ikke alt ved mobiltelefonen er lige godt for os. For det første er mange adfærdsforskere nervøse for vores massive forbrug af mobiltelefonen, men mobiltelefoner giver også stråling, og det er man meget i tvivl om, hvorvidt det er skadeligt for os mennesker.

Mulig kræftkilde

Det diskuteres ivrigt mellem forskere og industri, hvorvidt stråling fra mobiltelefoner er med til at forårsage kræft i hjernen, og for at være på den helt sikre side, har man fra politisk side fastsat max-værdi for mængden af stråling i telefoner.

Ønsker du at være på den sikre side og reducere mængden af stråling, som du udsættes for, så er der måder, hvorpå du kan kontrollere de forskellige mobiltelefoner. Man måler stråling fra mobiltelefoner ud fra en såkaldt SAR-værdi, og du kan Sammenligne mobiltelefonernes sar-værdier online ved at klikke på linket.

Her er de bedste modeller

Skal du være på den helt sikre side, skal man ifølge internetportalen telepristjek.dk vælge koreanske Samsungs smartphonemodel Galaxy S6 Edge Plus 32 GB, som har den lavst målte SAR-værdi, og ligger på 0.22. Den omtalte model er forholdsvis pristung, og skal det være en billigere model bør du kigge efter Samsung Galaxy A5 eller A3.

Iphone er noget overraskende en stor strålingssynder, og den er faktisk særligt de større modeller, som har høj SAR-værdi. Iphone 6 Plus har således en SAR-værdi på 0.98, mens andre klassiske modeller som den klassiske Iphone 5S har en SAR-værdi på 1.