Mange virksomhedsejere frygter at implementere robotter på grund af omkostningerne. Med smarte og fleksible cobots er det dog blevet lettere at optimere virksomheden med robotter. Disse systemer er relativt billige at implementere, og skaber typisk heller ikke lige så meget frygt blandt medarbejderne.
Hvad er Cobots egentlig?
Cobots er robotter der er lavet til at indgå i enhver eksisterende produktionslinje. Helt grundlæggende er der tale om maskiner og udstyr der typisk kun udfører ét specialiseret formål. Sagt på en anden måde, er de designet til at arbejde side om side med mennesker, og kan bruges til at aflaste, effektivisere og inspirere. De er lette at programmere og vedligeholde, hvilket også sikrer et drift sikkert setup mange år ud i fremtiden. De er fleksible idet de kan implementeres flere steder, og kan skræddersys til flere forskellige arbejdsopgaver.
Herudover er de relativt hurtigt at sætte op – hvilket for manges vedkommende også er en fordel. Hvor man med en komplet automatisering ofte skal bruge år på planlægning og udvikling, kan man i løbet af få uger få effektiviseret sin virksomhed med en cobot.
Generelt set er der mange danske virksomheder der ikke investerer i robotter. Ofte fordi man hurtigt står med en betragtelig investering når hele anlægget skal automatiseres. Desværre betyder det at mange virksomheder mister deres konkurrenceevne over tid. Med cobots kan man mindske denne effekt, idet du får mulighed for at få højere udbytte i din virksomhed – uden at skulle købe en helt ny produktionslinje.
De manglende investeringer er i særdeleshed problematiske, idet vi i Danmark er overraskende gode til at lave og udvikle robotter. Faktisk er Danmark allerede anerkendte internationalt for vores robotter, hvilket har resulteret i at der allerede eksporteres robotter til eksempelvis Kina.
Hvor kan Cobots bruges?
Cobots kan bruges stort set alle steder. Man kan bruge dem til både at aflaste medarbejdere, men også til at mindske risikoen for arbejdsulykker. En løfterobot kan spare dine medarbejdere for mange tunge løft, og samtidig minimere risikoen for arbejdsulykker.
De kan også bruges til at eliminere repetitive processer, som for medarbejdere er både skadelige og demotiverende. På denne måde overlader man den ”kedelige” del til robotterne. En stor del af en virksomheds vedligehold kan også med fordel overlades til disse mekaniske venner. Eksempelvis kan robotten stå for oprydningen når fabrikshallen har lukket om natten, eller sørge for at pakke varer udenfor almindelig åbningstid, så de er klar til afhentning om morgenen.
På denne måde kan du spare både tid og penge i din virksomhed, idet du pludselig kan udnytte flere af døgnets timer. Du skal heller ikke tænke på om robotten skal have pauser eller nattillæg – så i mange tilfælde vil de lynhurtigt tjene sig hjem igen.
Det er dog værd at sige at en investering i automatisering altid vil være en langsigtet strategi. Man skal ikke forvente at man pludselig halverer udgifterne over et år, bare fordi man har installeret et par robotter. Ofte kan det tage mellem 15-20 år før et anlæg er tjent hjem – i hvert fald hvis man tager både installationsomkostninger og udgifter til drift og vedligehold i betragtning. Dog er det vigtigt at holde øje med mulighederne, for at man kan blive ved med at holde sig konkurrencedygtige.
For hvis vi ser på hvad der gør Danmark eftertragtet, er det ofte vores høje kvalitet og vores kreative løsninger. Men det er stadig vigtigt at vi kan producere i et omfang og til en pris hvor vi kan konkurrere med vores internationale konkurrenter.