home Fitness & Træning Sådan bliver du din egen personlige træner

Sådan bliver du din egen personlige træner

Har du svært ved at opnå dine mål for din træning og holde motivationen ved lige? Det kan være en idé, at du ser dig selv som din egen personlige træner. Du skal altså tænke, som fitnesstræneren ville tænke, når han forsøger at motivere sine klienter og få dem til at opnå de mål, som de måske har kæmpet med i årevis.

Men du har også selv fine forudsætninger for at blive din egen personlige træner. Du kender din krop, livsstil og madvaner bedre end alle andre, og du ved sikkert også allerede, hvilken motion du nyder at dyrke, og hvilket der ikke er andet end en sur pligt. Du ved hvilket mad, du har lyst til at spise, og du har sikkert også allerede indblik i træningsprogrammer og kostplaner, der ikke har fungeret for dig.

Hvis du bruger et par timer på at lægge en plan, der er optimeret til dig, kan du formentlig tage de sidste skridt på vejen mod dine mål – eller få taget de første, der fører dig i retning mod en sundere livsstil.

1: Sæt et mål

De fleste bliver mere motiveret, hvis der er et mål, og det gør det lettere for dig at vurdere, om du er tilfreds med din træning. Som din egen personlige træner bør du derfor ligesom de professionelle trænere bruge lidt tid på at overveje, hvad du gerne vil opnå.

Skriv dine mål ned – det gør, at du mentalt er mere bevidst om din målsætning, og samtidig kan du altid finde frem til dit mål igen. Dine mål kan både være vægttab, gennemføre en maraton eller noget helt tredje. Det er en god idé at tænke i ting, du kan måle. Eksempelvis hvor hurtigt du vil løbe X kilometer, hvor mange kilo du vil tabe eller lignende, men det vigtigste er, at du finder frem til nogle mål, der motiverer dig.

2: Få lavet en kostplan

Find ud af hvilket mad du har brug for, men sørg også for at have for øje, at du vælger en vej, som du rent faktisk kan holde ud at leve efter. Som din egen personlige træner har du for alvor muligheden for at vælge lige netop den vej, der passer for dig. Mange kostplaner handler om at få kontrol med, hvor mange kalorier du indtager ved at veje din mad og tælle point. Men det er vigtigt, du finder en vej, som du kan leve efter i mere end en uge.

3: Planlæg din træning

Træning er naturligvis et vigtigt element, når du er din egen personlige træner. Ofte vil en personlig træner både have fokus på udholdenhedstræning og styrketræning, og det bør du også have.

Det vigtigste er dog, at du finder noget, som du synes er sjovt. Det gør det ofte både lettere for dig at få trænet, uden det skal føles som en sur pligt, og samtidig gør det også, at du kan presse dig selv hårdere.

Intensiteten er vigtigere end selve øvelserne. Du skal helst træne i tæt på en time, og gerne cirka tre gange om ugen.

4: Sæt tid af i din hverdag

Du bør have et fastlagt program for, hvornår du gør tingene.

En god idé er at du hver uge sætter en time af til at planlægge, hvordan og hvornår du vil træne, og hvad du vil spise den kommende uge. Skriv både mad, snacks og træning ind i planen, og sørg for planen er et sted, hvor du vil se den hver dag.

Planen er med til at sikre, at du kan nærme dig dine mål, og du ikke bliver fristet af alternativerne for ofte. Du kan selv vælge, hvor stramt du vil holde dig til planen afhængigt af, hvordan det bedst kan fungere for dig. Det vigtigste er, at du har en plan at tage udgangspunkt i, og at du sørger for at komme regelmæssigt til træning, og at du overholder din kostplan.

5: Lær motivationsteknikker

En af de vigtigste opgaver for en personlig træner er at bidrage til din motivation, når du er ved at miste den. For det vil ske.

Som din egen personlige træner er det derfor også vigtigt, at du kan bidrage til at motivere dig selv. Du kender måske allerede lidt teknikker, som du kan bruge, men du bør også sætte dig ind i motivationsteknikker, så du har dem klar, når du får brug for dem.

Husk at du skal tage din rolle som personlig træner for dig selv alvorligt. Du skal have et ønske om at leve op til dine mål, og have respekt for dine mål, kostplaner og træningsstrategi. Det er en god idé at tænke dig selv som en træner, som du skal vise resultater til. Metoderne kræver lidt investering, men resultaterne i form af vægttab, bedre form, flottere krop og bedre velvære er det hele værd.

 

Bliv certificeret personlig træner – Læs hvordan her