home Hus og have Sådan brandsikrer du dit hjem

Sådan brandsikrer du dit hjem

De fleste ulykker sker i hjemmet, plejer folk at sige. Det er selvfølgelig ikke helt så sort hvid, men af ulykkerne, der sker i hjemmet, er brand en af de farligste og mest omfattende ulykker. Det farlige ved brand er, at den lynhurtig kan sprede sig, da mange af vores hjem er fyldt med brandbare materialer. Derudover ødelægger ild som regel alt, den kommer i kontakt med, hvilket betyder økonomiske farer oven i de helbredsmæssige problematikker. Og det behøver ikke engang være ilden, der egentlig er faren. Kultilteforgiftning fra røgen giver egentlig en større risiko for dødsfald end selve ilden. Der er altså grunde nok til at brandsikre dit hjem og din familie. Hvor begynder du?

Du kan brandsikre mange steder

Der er mange forskellige aspekter af hjemmet, der kan brandsikres på den ene eller anden måde. Nogle måder er dyre end andre og nogle måder er mere effektive end andre. Her er nogle af de mest effektive brandsikringer, du kan lave i dit hjem:

  • I boligkomplekser og lejligheder kan I brandsikre hele bygningen med branddøre. Problemet i større bygninger er ofte, at ilden hurtigst spreder sig til de forskellige etager, og hvis ilden først bølger rundt på 1. etage, kan det være svært at undslippe 2. etage. Branddøren låser branden inde det sted, hvor den startede.
  • En røgalarm er måske det bedste og billigste værn mod ilden – både defensivt og proaktivt. Røgalarmen alarmerer dig, hvis der er en ild, der er ude af kontrol, så du hurtigt kan komme i sikkerhed. Den kan også advare dig, når ilden først går i gang, så du kan slukke den helt inden, den kommer ud af kontrol.
  • Hold øje med elektriske apparater. En gnist kan hurtigt blive til en brand, derfor bør f.eks. elinstallationer brandsikres og ledninger bør være opdaterede. Vær derudover opmærksom på du f.eks. bruger den korrekte watt mellem elaparat og stikkontakt.
  • Hav en fremgangsmåde for en sikkerhedsprotokol el.lign. for alle i hjemmet. Alle bør vide, hvad de skal gøre, hvis de spotter ild – det kan være noget helt simpelt som at ringe 112.

At være på den sikre side

Når du skal brandsikre, gælder det om at være på den sikre side. Ild kan være svær at analysere og kan have sit helt eget liv. Tag derfor aldrig let på ild, tag aktion med det samme, du ser blot den mindste flamme.