home Erhverv Sådan bør du tilgå bortsprængning af bygninger

Sådan bør du tilgå bortsprængning af bygninger

Der er både tid og penge at spare, når man vælger at bortsprænge bygninger eller bygningsdele kontra at nedrive dem på traditionel vis. Typisk er nedrivning en mere langsommelig proces, hvor virksomheden bruger mange mandetimer på processen. I nogle tilfælde er det naturligvis nok at indsætte maskiner på opgaven, men er der behov for mere præcist nedbrydningsarbejde, bliver de store industrimaskiner ofte for klodsede. Heldigvis findes der et godt, sikkert og ikke mindst effektivt alternativ, når man arbejder med sprængning af bygninger på professionel vis.

Det tilbyder sprængning

Sprængning er en kost-effektiv måde at fjerne alt fra uønskede bygninger til konstruktionsmaterialer eller sågar præcisionssprænge i beton og andre elementer på. Det kan være særligt smart, hvis der f.eks. er tale om svært fremkommelige områder – eller der er behov for hurtigere resultater.

Når man sprænger elementer bort, må man naturligvis ikke gøre det selv. Fordi der er tale om eksplosioner m.m., skal det ske fra professionel side. Her vil man tilkalde en sprængningsvirksomhed – evt. med speciale inden for præcis den type opgave, man står foran.

Når et sprængningshold kommer for at bortsprænge, skal man ikke forvente, det sker med et brag. Faktisk starter det hele meget mindre action-præget, da der først skal måles, udregnes og dokumenteres. Sprængstof er et kraftigt materiale, og der skal udregnes den helt rette mængde, ligesom omfanget af eksplosionen skal vurderes, så man kan afspærre.

Sprænger man mindre områder, skal der også tages højde for fragmenter, der kan sprede sig, når eksplosionen finder sted. Netop fordi dette udgør en risiko, holder man foruden afstand også eksplosionen tilbage ved at lægge tunge måtter af bly over det sted, der skal detoneres. Det forhindrer således flyvende dele og gør det lettere at foretage efterfølgende oprydningsarbejde, hvis f.eks. stål og/eller cement forbliver i samme område kontra at det spreder sig over store afstande.

Er der tale om f.eks. bygninger eller en silo, der skal bortsprænges, kan man naturligvis ikke dække dem ind. Her øger man i stedet sikkerhedsafstanden til objektet.

Hernæst finder selv sprængningen sted, og så skal der ryddes op. Inden byggefolk og andre kan bevæge sig ind på området går sprængningseksperterne dog en runde og foretager kontrol.