home Rejser og ferie Mit fly er forsinket: Hvad kan jeg gøre?

Mit fly er forsinket: Hvad kan jeg gøre?

Tingene går ikke altid som planlagt – heller ikke når det kommer til rejser og oplevelser.

 

Er det langt om længe lykkedes dig at spare op til en sommerrejse, så ønsker du naturligvis, at rejsen bliver så afslappende og problemfri som muligt. Afslappende og problemfri er dog næppe de ord, du vil bruge til at beskrive din rejse, hvis du møder op i lufthavnen og finder ud af, at dit fly er forsinket. Det er ikke ligefrem den sjoveste nyhed at få, når man har glædet sig til den ferie i månedsvis.

 

Er dit fly forsinket, så bør du ikke sætte dig ned og surmule, selvom det måske kan virke som det mest oplagte at gøre i sådan en situation. Det er ikke desto mindre bedre, at du bruger ventetiden på at undersøge, hvilke rettigheder du har i forbindelse med flyforsinkelser.

Kend dine rettigheder

 

Skal du kunne gøre dig forhåbninger om at få økonomisk erstatning og andre former for kompensation, så er det altafgørende, at du kender dine rettigheder. Det er i den anledning relevant at nævne, at du har de samme rettigheder uanset dit valg af flyselskab. Det er i øvrigt underordnet, om du har betalt 100, 1.000 eller 10.000 kr. for din flybillet.

 

Hvis dit fly er mere end tre timer forsinket, skal flyselskabet ikke blot tilbyde dig gratis mad og drikke, men også økonomisk kompensation efter de gældende satser. Du har derforuden ret til at få betalt transport og hotel, hvis det bliver nødvendigt. Dette kan blive nødvendigt, hvis næste flyafgang først finder sted dagen efter.

 

Hvor mange penge du har ret til at få i erstatning afhænger af, hvor langt du skal flyve. Der findes tre forskellige satser for henholdsvis korte flyvninger, mellemlange flyvninger og lange flyvninger. Du kan som hovedregel få erstatning, hvis du bliver udsat for en flyforsinkelse på mere end tre timer, men der er nogle få undtagelser. Det er nemlig ikke muligt at få erstatning, hvis forsinkelsen skyldes politisk uro, sikkerhedsproblemer eller strejke. Der er tale om faktorer, som ligger uden for flyselskabernes kontrol.

 

For at søge erstatning kan du enten selv konfrontere flyselskabet eller hyre et firma til at føre din sag. I de fleste tilfælde kan man få erstatning uden kamp, men det er desværre ikke altid lige nemt. Hyrer du et firma til at håndtere din sag, så må du forvente, at firmaet opkræver omkring 15-25 % i kommission – alt efter hvilket firma du vælger. Det er en relativ høj sats, men du slipper trods alt også for at bruge tid og kræfter på at kæmpe med flyselskabet.