home Erhverv MIG/MAG og TIG-svejsning – hvad er forskellen?

MIG/MAG og TIG-svejsning – hvad er forskellen?

MIG (Metal Inert Gas) og MAG (Metal Aktiv Gas) er de mest almindelig anvendte svejsemetoder i Vesteuropa, USA og Japan. Det skyldes at MIG/MAG-svejsning har en høj produktivitet, samt at de er nemme at mekanisere.

TIG (Tungsten Inaktiv Gas) svejsemetoden er en lysbue-svejseproces, som fungerer ved høj temperatur. Denne svejsemetode er en dyrere svejsemetode, men til gengæld sikrer den en renere og mere alsidig svejsning, hvilket resulterer i færdige produkter af høj kvalitet.

 

MIG/MAG-svejsning

MIG/MAG svejsemetoden er en CO2 svejsning og er som sagt en af de mest benyttede metoder, både som manuel samt robotsvejsning. Svejsemetoden kan anvendes til stål, rustfri stål og aluminium. MIG/MAG-svejsning sker altid med tilsætning af tråd. Lysbuen i svejsningen dannes mellem tråden og materialet. Tråden smeltes ned på materialet, og svejsebadet dannes ved en stabil fremføring af tråden.

MIG/MAG-svejsning bruges ofte i tunge og mellemtunge industrier, som f.eks. skibsværfter, producenter af stålkonstruktioner, rørledninger og trykbeholdere mm. Derudover anvendes den også i høj grad i metalpladeindustrien, dvs. bilindustrien, bilværksteder og andre småindustrier.

 

Svejsemetoden er fejltolerant. Det vil sige at materialer og tråd ikke behøver at være samme materialetype og behøver ikke at være lige så nøjagtig som ved TIG-svejsning.

 

Forskellen på MIG og MAG

Forskellen på MIG- og MAG-svejsning er, at ved MIG-svejsning er gassen inaktiv, og ved MAG-svejsning er den aktiv.

De inaktive gasser i MIG-svejsning beskytter mod den omgivende atmosfære. Gasserne i MAG-svejsning fungerer derimod som en kemisk aktiv del af svejseprocessen.

 

TIG svejsning

Ved TIG-svejsning anvendes en wolframelektrode, som ikke smelter under svejsningen. Wolfram er et metal som har et smeltepunkt på over 3300 grader, dvs. at den har et smeltepunkt, der er over dobbelt højt sammenlignet med de metaller man normalt svejser.
TIG-svejsning kan anvendes på alle svejsebare materialer, men benyttes ofte i industrien på tynde og fine materialer mellem 0,3 og 3,0 millimeter, hvor en nøjagtig svejsning er påkrævet.

 

Mangler du eller din virksomhed hjælp til svejsning i Grenaa omegn eller andetsteds i Østjylland, kan Ålsrode Smede og Maskinfabrik være behjælpelig. De benytter både TIG og MIG/MAG svejsemetoderne og kan svejse i stort set alle metaltyper. Med mere end 37 års erfaring, kan det sikre kunderne et professionelt resultat ved ethvert svejsearbejde.