home Gør-det-selv Guide til gulvafslibning Gør-Det-Selv

Guide til gulvafslibning Gør-Det-Selv

Hvis du bor i et hus af lidt ældre årgang, så har det sikker et trægulv, som har været der i mange år. Trægulve kan være utrolig smukke og virkelig tilføje en masse karakter til et lokale, men problemet er, at jo længere tid der går, jo mere trist kommer det også til at se ud. Det bliver nemlig beskidt og slidt med årene og det ser ikke ligefrem pænt ud, men der er faktisk noget man kan gøre ved det. Hvis man har en gør-det-selv-mand i sig, så kan man for relativt billige penge få et helt nyt gulv og det handler ikke om, at man skal ud og save brædder og lægge et helt nyt gulv. Det handler derimod om, at man sliber gulvet ned, så man kommer ned til det nye og flotte træ. Man sliber altså alt det gamle og slidte væk, så man kommer ned til det træ, som ikke har lidt under at være udsat for fødder, møbler og sollys. Der er mange måder at gøre det på og nogle vælger at gøre det selv og andre vælger at få hjælpe til det, men hvis man har planer om at gøre det selv, så er her nogle god tips og tricks til, at det bliver et godt resultat.

Forbered gulvoverfladen og lokalet

Den vigtigste del af processen er sådan set at forberede både det gulv der skal slibes, men også selve lokalet. Når man sliber, så støver det nemlig ret kraftigt – også selvom der er udsugning – så man skal altså fjerne alt det, som ikke skal blive beskidt. Det er altså møbler, gardiner, lamper, planter og alle de andre ting, som ikke skal dynges til i et lag af træstøv. Når man har gjort det, så er det tid til at forberede selve gulvet. Her er den suverænt vigtigste ting, at du sørger for, at der ikke stikker søm op fra gulvet. Hvis der gør det, så skal de hamres nogle millimeter ned i træet, så de ikke stikker op. Hvis man begynder at slibe på et gulv, hvor der stikker søm op, så risikerer man at ødelægge den slibemaskine, som man bruger og det kan hurtigt blive dyrt. Derudover er det også en god idé at feje og støvsuge, så man er sikker på, at gulvet er helt rent. Hvis der f.eks. ligger sten eller andet skidt på gulvet, så kan det ødelægge både gulv og slibemaskine, hvis maskinen får fat i det.

Køb og lej det rette udstyr

Når lokalet er forberedt, så er det tid til at slibe, men det kræver jo noget udstyr. Det er først og fremmest en slibemaskine, som både kan tage den store overflade på gulvet, men også en kantsliber er ofte en god idé, så man kan få det hele med. Du kan enten vælge at købe udstyret, leje det i et byggemarked eller låne det af en ven. Det kan godt være ret dyrt at købe selv, så medmindre du skal lave et helt hus, så er det ofte bare billigere at leje eller låne sig til udstyret. Derudover skal du have det rette sandpapir i forskellige størrelser. Når man sliber, så starter man med det grove og bevæger sig ned i det fine, så sørg for at have en bred repræsentation af sandpapir.
Sådan sliber du gulvet

Selve slibeprocessen er kan godt være bøvlet, hvis ikke man har prøvet det før. Hvis du er i tvivl om, hvordan man bruger maskinen, så sæt nogen af det fineneste papir på og find et sted, hvor der normalt står f.eks. en sofa eller et skab. Her kan du så teste det og få en fornemmelse for, hvordan maskinen opfører sig. Her vil du også lære, at det handler om konstant bevægelse med store og langsomme træk, så det bliver et jævnt resultat uden fordybninger og ujævnheder i træet.

Få evt. professionel hjælp

Hvis det virker lidt for overvældende for dig at klare det hele selv, så kan det også lade sig gøre at få professionel hjælp, selvom dette ofte koster en del mere. Det er op til dig selv, men hvis du føler, at du gør mere skade end gavn, så er professionel hjælp nok den rette løsning.

Læs eventuelt mere hos Davids Gulvafslibning her. Der er masser af god information om overfladebehandling m.m.