home Jura Gode råd, når dit fly er forsinket eller aflyst

Gode råd, når dit fly er forsinket eller aflyst

Det kan ofte være meget frustrerende, når man står i lufthavnen og får informationer om at ens fly er enten aflyst eller forsinket. Det kan for eksempel være at du mister noget af din dyrebare tid af den afslappende solferie, at du ikke får tid til at se den seværdighed du har planlagt i storbyen, eller at du ikke kommer hjem fra ferien i tide til at komme tilbage på arbejdet, og derfor må tage en pludselig fridag, og måske gøre dig en smule uvenner med chefen. Hvilken konsekvens det end har for dig, at dit fly er forsinket eller aflyst, kan det være lige så irriterende, ærgerligt og frustrerende. I forbindelse med en flyforsinkelse eller flyaflysning, kan det være en god idé at sætte sig ind i de forskellige regler for at få kompensation eller erstatning, og at kende alle dine rettigheder, så du ikke bliver taget ved næsen. Derfor får du her en guide til, hvad du har ret og ikke ret til, i forbindelse med hele kategorien inden for kompensation forsinket fly.

De fleste flyselskaber søger helst at undgå, at udbetale en given erstatning eller kompensation, på baggrund af deres forsinkelse eller aflysning af det pågældende fly. Af den grund kan det være en god idé at få et retshjælpfirma til at hjælpe med at håndtere dine krav, så du kan sikre dig at du får det du har ret til. På Flyjura.dk kan du se en sammenligning af de største retshjælpsfirmaer i Danmark, hvor kundeanmeldelser og udbetalingsprocenten er sammenholdt, samt læse om de forskellige regler om flyforsinkelse.

EU eller ej?

Mange af reglerne i forhold til at få kompensation for forsinket fly, handler om hvorvidt man rejser inden for EU eller ej. De tre overordnede kriterier for, om du er berettiget til erstatning eller kompensation ved en flyforsinkelse er:

  1. Længden på forsinkelsen,
  2. Om din start- eller slutdestination er indenfor EU,
  3. Om der forekommer ekstraordinære omstændigheder.

Aflyst fly? Kend dine rettigheder!

Generelt er reglen, at hvis dit fly er mere end fem timer forsinket før afrejse, eller er mere end tre timer forsinket ved ankomst, kan det betegnes som en reel aflysning. Her skal det pågældende flyselskab oplyse dig om, at flyet er aflyst.

Hvis dit fly er aflyst, har du krav på én af følgende muligheder:

  • Refusion af prisen på hele billetten.
  • Hvis du har mellemlandet, og flyet er aflyst, har du krav du en flyvning retur til det første afgangssted så hurtigt som muligt.
  • Du kan også vælge at få omlagt rejsen til det endelige rejsemål så hurtigt som muligt. Her skal flyselskabet, hvis det ikke kan tilbyde den hurtigste afgang der er, betale for turen med et andet flyselskab.
  • Du kan endvidere vælge at få omlagt rejsen på en senere dato efter dit eget valg, hvis der er ledige pladser på den pågældende rejse.
  • Hvis flyselskabet ikke hjælper dig hurtigst muligt, har du selv ret til at finde en ny billet. De eventuelle ekstra omkostninger skal flyselskabet betale.

Du kan altså vælge én af disse ovenstående muligheder – og det er værd at være opmærksom på, at når du først har valgt en af mulighederne, har du ikke ret til at få dette valg ændret igen.

Endvidere er det rart at vide, at flyselskabet hurtigst muligt skal informere dig om aflysningen af flyet, samt dine rettigheder og muligheder for kompensation på skrift.

En god nøgleregel er generelt at møde op i lufthavnen i god tid inden den planlagte afgang – også selvom du ved at flyet er forsinket eller aflyst.