home Hus og have Find den rigtige køkkenbordplade

Find den rigtige køkkenbordplade

En køkkenbordplade er utvivlsomt et af de vigtigste elementer i køkkenet – både hvad angår funktionalitet og design. Køkkenet er primært et værksted, hvor der snittes, steges og bages – derfor er det for manges vedkommende vigtigt, at materialerne er i høj kvalitet. For andre, der er mindre aktive i køkkenet, er designet og det visuelle udtryk vigtigere end kvalitet og funktionalitet. Når man skal vælge den perfekte bordplade til køkkenet, bør man derfor gøre op med sig selv, hvilke behov man har. Køkkenbordplader kan svinge voldsomt i pris, og bruger man nærmest ikke sit køkken til madlavning, er der ingen grund til at smide 50.000 kroner efter en bordplade.

Priserne på køkkenbordplader afhænger af det pågældende materiale. Det kan være en jungle at finde rundt i, for hvilke bordplader passer til ens behov? Det får du svaret på senere i denne artikel. Men først kigger vi lige på, hvad du skal være opmærksom på, når du skal vælge en køkkenbordplade. Du kan også her finde mere inspiration til hvilken køkkenbordplade du skal vælge.

køkkenbordplade

Vedligeholdelse

Der er som nævnt flere parametre, der spiller ind, når man skal vælge den bordplade, der opfylder ens behov. Blandt andet skal man gøre op med sig selv, om man er typen, der magter at vedligeholde sin bordplade. Der findes materialer, der er mere skrøbelige end andre, og som kræver mere vedligeholdelse end andre. Igen handler det i høj grad om, i hvor høj grad man bruger sit køkken til det oprindelige formål. Har man eksempelvis en tendens til at svine meget i køkken, eller har man børn, der dagligt er en del af madlavningen, så bør man ikke vælge en bordplade i træ. En sådan type bordplade kræver vedligeholdelse, og selvom det bestem er overkommeligt med en oliebehandling et par gange om året, så er der dem, som ikke får det gjort. Det er synd for bordpladen. I dette tilfælde bør man vælge en af de mange varianter, der nærmeste ikke kræver vedligeholdelse.

Belastning

En anden vigtig del i valg af køkkenbordplade er materialets modstandsdygtighed – altså evnen til at afvise de mange former for belastning, som uundgåeligt er en del af aktiviteterne omkring madlavning. Og hvilke belastninger snakker vi så om her? Det kunne eksempelvis være belastning i form af varme genstande som eksempelvis gryder og pander. Selvom man ikke direkte placerer genstandene direkte på bordpladen, så kan de komme i karambolage, og her findes der materialer, der bedre kan modstå varmen. Når man står ved komfuret og kokkererer, er der også overvejende sandsynlighed for, at fedt og olie kan sprutte, sprøjte og lande på bordpladen. Det kan på nogle bordplader efterlade irriterende pletter. Sidst men ikke mindst er en køkkenbordplade også i risikozonen for at modtage diverse ridser fra blandt andet køkkenknive og andet køkkeninventar. Men hvilke bordplader kan klare hvad? Og i hvilket prisleje ligger de enkelte materialer. Her er tre gode bud på din kommende køkkenbordplade.

Laminatbordplade

En laminatbordplade er det perfekte valg, hvis man ønsker en bordplade, der både er modstandsdygtig og kræver et minimum af vedligeholdelse. Pladen består af sammenpresset papirmateriale, en spånplade belagt med melamin. Det er ikke det mest eksklusive materiale, men prisen er også derefter. En laminatbordplade fås i et utal af farver, og ønsker man en bordplade, der kan tåle det meste, så er en laminatbordplade det rigtige valg.

Bordplader i træ

Det er svært at finde noget smukkere end en køkkenbordplade i massivt træ – specielt i disse år, hvor naturen for alvor er på vej tilbage i de danske køkkener. Træbordplader er noget dyrere end laminatbordplade, fordi der her er tale om et ægte naturmateriale. Køkkenbordplader findes også i forskellige varianter alt afhængig af træsorten og behandlingen. En træbordplade har lang levetid, men der er samtidig stor risiko for, at den påføres skønhedspletter med årene. Derfor kræver det, at man er indstillet på vedligeholdelse. Et par behandlingerne om året er nok, men det er ikke en bordplade, man bare kan stille gryder på og strinte med olie, uden at det kan ses.

Er bordpladen blevet meget medtaget gennem årene, kan vi anbefale an professionel afslibning af bordpladen og oliebehandling. Det giver en helt ny bordplade og du kan efterfølgende være særlig obs på vedligeholdelsen, så den forbliver smuk mange år frem.

Eksklusive bordplader

Har man et stort budget til den køkkenbordplade, er der flere eksklusive materialer at vælge imellem. Et af disse materialer er granit, der er et 100 % naturprodukt med stor modstandsdygtighed. Kompositbordplader er i samme kategori. Forskellen er, at granitten bliver blandet med harpiksbindemiddel. Det gør også denne bordplade yderst smuk og stærk. Sidst men ikke mindst findes materialet corian, der er i den absolutte top, når det gælder eksklusive bordplader. Corian er både visuelt smukt og det fleksible materiale gør det samtidig muligt at lave bordpladen i ét stykke uden synlige samlinger.