home Uncategorized Efterbehandling efter gulvafslibning

Efterbehandling efter gulvafslibning

Hvis du har et trægulv, der er blevet lidt kedeligt at se på, er det forholdsvis let at gøre det pænt igen. Langt de fleste trægulve kan nemlig tåle en gulvafslibning, som vil få dem til at se ud som nye. Hvis du er lidt gør-det-selv mand eller kvinde, kan du sagtens slibe dit gulv selv. Hvis ikke kan du hyre en professionel gulvmand til det. Under alle omstændigheder vil det give din bolig et løft at få gulvene ordnet. Her kommer vi ind på efterbehandlingen af dit gulv, når det har fået en gulvafslibning.

Slidte gulve

Et trægulv vil i årenes løb blive lidt slidt, ridset og plettet at se på. Det kan simpelthen ikke undgås, hvis I er en familie, der hele tiden færdes på det, taber ting på det mv. Hvis du har hund, kan det også være hårdt ved gulvet. Deres kløer kan lave mange ridser, når de går og løber hen over gulvfladen. Derfor vil et trægulv på et tidspunkt have brug for at blive frisket op. Til det er der brug for en gulvafslibning, der fjerner de øverste 1-2 millimeter af gulvet og dermed slibes ridser og pletter væk. Træet vil også få sin smukke farve tilbage, og du kan frit bestemme hvilken efterbehandling, du gerne vil give gulvet.

Efterbehandling

Det er i høj grad efterbehandlingen, der giver gulvet sin farve, hvis du har et trægulv i lyst træ. Hvis du ønsker, at dit gulv bliver næsten helt hvidligt, skal du gå efter en lak med meget hvidpigmentering. Ønsker du et lyst gulv, men vil gerne bevare træets varme naturlighed, kan du vælge en lak med mindre hvidpigmentering eller en oliebehandling eller sæbebehandling med hvidpigmentering. Ønsker du et gulv med mere varme, kan du vælge en klar lak eller naturfarvet olie eller sæbe.

Fordele og ulemper ved efterbehandlingerne

Når du skal vælge en efterbehandling skal du tænke på, hvad gulvene skal kunne tåle i hverdagen og, hvordan du foretrækker at rengøre og vedligeholde gulvet. Her får du nogle fordele og ulemper ved de tre mest almindelige former for efterbehandling:

Lak

Et lakeret trægulv er utrolig let at holde og meget slidstærkt. Lakken lægger sig som et helt vandtæt lag over gulvets overflade og forhindrer at væske og smuds trænger ned i gulvet. Det betyder også, at du bare kan tørre det over med en fugtig klud, når det er beskidt. Hvis et gulv er lakeret med den rigtige lak, kan det holde til lidt af hvert. Men slides der først hul på lakken, kan det ikke lappes pletvis. For at få ny lak på, må hele gulvfladen gennem en gulvafslibning.

Olie

Hvis du gerne vil have et slidstærkt og mættet gulv uden, at der males en hinde ovenpå træet, der lukker af for træets naturlige overflade, kan du vælge en oliebehandling. Når den udført rigtigt, går olien ned i træet og mætter det, så væsker og smuds har svært ved at trænge ned i det. Du skal dog stadig være opmærksom på at få tørret farvede væsker – rødvin, rødbedesaft, tomatsovs osv. – op hurtigt, ellers kommer der pletter. Et oliebehandlet gulv skal vaskes med træsæbe og have en oliebehandling hvert år eller hvert andet – alt efter slitage.

Sæbe

Sæbebehandling er ikke så meget brugt mere, som det var tidligere. Men det er en udmærket efterbehandling, hvor du, hvis du er omhyggelig med at mætte gulvet med sæbe fra starten af, har et slidstærkt gulv, som afviser smuds og væske uden en lakhinde. Du bevarer med andre ord træets naturlige overflade, karakter og duft. Et sæbebehandlet gulv skal vaskes med sæbe regelmæssigt for at bevare den mættede og smudsafvisende overflade. Spilder du farvede væsker eller lignende, skal det tørres op med det samme.