home Hus og have Det rette lys giver den rette fornemmelse

Det rette lys giver den rette fornemmelse

Er du ved at undersøge mulighederne for at forbedre dine lysforhold i hjemmet? Så skulle du overveje at vælge tagvinduer. Tagvinduet er helt unikt, når det kommer til at skabe naturligt lys, der giver stemning og påvirker rummet positivt.

Lys for krop og sjæl

Lyset spiller en enorm rolle set i forhold til vores trivsel, energi og døgnrytme. Derfor bør du også skænke lyset en særlig tanke, når du tilrettelægger, hvordan du lyser din bolig op og skaber liv i hjemmet. Lyset er nemlig ikke bare vigtigt for vores synscentrum, men kan påvirke hele kroppen i forhold til, om vi føler os oplagte og har overskud.

Mange vælger det naturlige lys til flere af husets rum, for der er nemlig fordele at hente i alle tilfælde.

Soveværelset er et af de steder, I med fordel kan vælge tagvinduer, fordi det giver en lysgennemstrømning, som påvirker søvnen positivt. De rette lysforhold er med til at udskille hormonet melatonin, der produceres ved lave belysninger eller mørke, mens naturlige lysniveauer kan være med til at bekæmpe stress. Det er derfor meget vigtigt, at vi har mulighed for både et skærpe lyset og lukke mere lys ind efter behov. Dertil er et tagvindue et godt valg, fordi det er let at dæmpe med et gardin eller persienner, mens vinklen på vinduet sikrer flotte og naturlige lysforhold, når vi skal vågne.

Fordi naturligt lys spiller en stor rolle for vores evner til at koncentrere os, er det naturligvis også vigtigt, at vores kontorrum og arbejdsværelser er oplyst ordentligt. Det bliver de også med tagvinduer, der lader naturligt lys trænge ind, så man slipper for det elektriske lys, der intet godt gør for koncentrationsevnen. I et nordisk land som Danmark kan det selvfølgelig være svært at få naturligt lys, når det er vinter og dagene er kortere, men hertil kan man investere i en oplysningskilde specielt til arbejde.

Andre opholdsrum som stue, køkken og børneværelser bør også gennemtænkes i forhold til lys, som understøtter os. Her er det vigtigt med naturligt døgnrytmelys.

Lysets effekt på rum

Husk at det rette lys ikke kun gør en stor forskel for vores trivsel, men også den måde, vi ser et rum eller lokale på. Hvide og lyse farver virker større og giver os en bedre fornemmelse kontra mørke rum, der synes mindre. Psykologisk set er det vigtigt at befinde sig i rum, der får os til at føle os trygge, og det kræver igen lys og liv.