home Hus og have Derfor skal du efterse dine karnapper

Derfor skal du efterse dine karnapper

Karnapper er monterede fremspring, der typisk ses på beboelser, hvor de udgør vinduer. Da karnappen er monteret på bygningen, kan den udformes som det behager bolighaveren.

Netop det, at de ofte er opført i andre materialer end den originale konstruktion, betyder, at du bør efterse dem, og få udbedret eventuelle små skader af en fagmand, såfremt der er opstået nogle.

Lad os allerførst slå fast: Karnapper fungerer glimrende og giver husejere en helt ny dimension i forhold til at skabe deres drømmehjem. Når vi taler om behovet for at efterse karnapperne, skyldes det netop, at de findes i så mange variationer og udformninger, at man som hovedregel anbefaler et årligt eftersyn – blot for at sikre, alt er intakt. Det er særligt omkring samlingerne mellem hovedbygningen og karnappen, at du skal kontrollere tilstanden, hvilket også er tilfældet for alle andre typer af tilbygninger.

Sådan efterser du din karnap

Det er ofte let at se, hvorvidt dine karnapper er intakte eller ej. Tit vil du let kunne konstatere tilstanden udelukkende visuelt, men glem ikke at komme op på en stige, så du også kommer tæt på de øverste samlinger.

Her bør du se efter:

Taget:

Du skal naturligvis kontrollere taget nøje for at sikre, der ikke er revner og sprækker, da det kan resultere i, at der trænger vand ind i boligen.

Husk at din karnap kan være lavet i forskellige materialer. Er det glas, skal du se efter omkring de karme, der holder glasset. Her skal du se efter, om der er spor af råddenskab. Er der brugt klassiske plader, så se efter omkring skruer og samlinger. Vær grundig i din gennemgang, da det ellers kan give vand i huset.

Den ydre væg og facaden:

Også her skal du kontrollere for revner, sprækker og andre skader. Dels skal du kontrollere for utætheder af samme årsag som beskrevet for taget, dels skal du sikre den overordnede tilstand ved at se efter råd og svamp. Er der spor af disse, skal de afvaskes grundigt, hvorefter træet skal have en behandling for det. Husk at en årlig omgang træbeskyttelse kan gøre underværker for karnappens samlede levetid, ligesom det reducerer risikoen for vand og råd, der trænger igennem.

Tagrende og nedløb:

Er der tagrende eller nedløb omkring din karnap, skal denne også kontrolleres. Sørg for at de ikke er tilstoppede og at de fungerer efter hensigten. Utætte og tilstoppede dele kan forvolde skade på de omkringværende bygningsdele, så vær grundig i din gennemgang og eventuelle rensning. Kom eventuelt vand igennem systemet for at kontrollere, der ikke er utætheder.