home Hus og have Brug plantesten og håndtér niveauforskelle i haven

Brug plantesten og håndtér niveauforskelle i haven

Der findes mange grunde til at man kan have behov for at anskaffe sig nogle plantesten til en havemur. Har du f.eks. en have, som skråner meget, kan det være en god løsning at opbygge en have- eller støttemur. Inddeles haven i niveauer kan der eksempelvis plantes blomster eller buske i arealerne mellem de enkelte mure. På den måde kan du selv præge din have, og give den personlighed og liv. Det kan også være din have har en jordmasse eller forhøjning, som du vil støtte med en mur, for at forhindre, at jorden med tiden skrider ud. Et tredje eksempel, hvor en støttemur kan være en god løsning, er foran huset, ud mod fortovet, hvor man også ofte ser plantesten anvendt. Plantesten kan købes online i webshops som denne.

 

Stort udvalg af sten til havemur

Der findes et større udvalg af forskellige sten, som kan benyttes til havemure. Måske kender du de såkaldte blokke med et låsesystem eller almindelige havemursten, som samles med betonlim eller mørtel. Men den nemmeste sten til opbygning af en mur i haven, er plantesten. Plantesten kaldes også for super 8 sten, fordi de er formet som et ottetal med to huller, som kan bruges til at plante blomster eller flotte grønne planter i. Plantesten super 8 kan bruges til at opbygge mure både med og uden jordtryk.

 

Sådan opbygger du en havemur med plantesten

Inden selve muren opbygges af plantesten super 8, skal du dog starte med at se på underlaget. Først lægges der komprimeret lag med stabilt grus i en rende på ca. 20 x 50 cm. Ovenpå gruset hældes beton, der skal ende med at ligge 3 – 5 cm under det færdige terræn. I betonen støbes plantesten super 8. For at havemuren bliver så stabil som muligt, er det vigtigt, at du placerer plantestenene i halvforbandt, altså forskudt for hinanden.

Skal du i stedet opbygge en støjmur, for at holde larm eller trafikstøj ude, er plantesten super 8 også et glimrende valg. Stenens specielle udformning gør, at overfladen fungerer som lydabsorber og dermed sender lyden tilbage i forskellige retninger.

 

Bred anvendelse af plantesten

Plantesten super 8 kan dog også anvendes til lavere mure, eller i siderne af en havesti i blot en enkelt plantestens højde. Bruges plantestenen på denne måde, kan du dermed nemt markere stiens forløb, og selv tilplante plantestenens huller – også flere gange om året, så havestiens markering skifter med årstiden.

 

Vælg selv udseende

Plantesten super 8 er en kendt, og bredt anvendt plantesten, hvilket betyder, at der også er flere forskellige farver at vælge mellem. Du finder typisk plantestenene i farverne grå, sort og rød. Det er også muligt at købe en tilbehørssten, hvor hullerne allerede er udfyldt, som kan placeres foroven på havemuren.

Er du mere til et minimalistisk udtryk, så husk, at der også findes store enkle plantekummer i rå beton, der også kan hjælpe med skabe personlighed og inddeling af rum i haven. I nogle tilfælde kan disse plantekummer også bruges som støttemure. Vær dog opmærksom på, at de skal være fyldt op med jord, for ikke kun at lægge tryk på plantekummes sider.