home Gør-det-selv, Hus og have Behandling af slebne gulve – Sådan gør du

Behandling af slebne gulve – Sådan gør du

Former for behandling

Efter du har slebet dit gulv, skal det have en behandling for at sikre et godt resultat, at gulvet ikke påføres skader, og at du får et gulv, der efterfølgende er nemt at holde både rent og pænt. Behandlingen kan bestå af flere forskellige typer. Dit valg af behandling afhænger af, hvordan du ønsker, gulvet skal fremstå, og hvor meget slid gulvet skal kunne holde til.

Overfladebehandling

Efter gulvafslibning eller -afhøvling, skal du foretage en overfladebehandling for at beskytte gulvet, og fordi et ubehandlet trægulv let bliver grimt at se på grundet snavs og slitage. En overfladebehandling har til hensigt at beskytte gulvet og at gøre det nemmere at holde rent fremover. Du bør hurtigst muligt efter afslibningen gå i gang med overfladebehandlingen, da gulvet kan nå at få skader forud for behandlingen. En overfladebehandling giver dig også mulighed for at vælge, hvilket udseende dit gulv skal have, da overfladebehandlingen har stor betydning for dette.

Ludbehandling – sådan gør du

Før du påbegynder selve overfladebehandlingen, skal du foretage en ludbehandling. Denne har til hensigt at hæmme træets naturlige gulning. En ludbehandling kan ikke stå alene, hvorfor du efter denne behandling skal foretage en anden form for overfladebehandling. Dette kan være en lakering, oliebehandling eller en sæbebehandling. En ludbehandling udføres ved at fordele lud på det tørre og rene gulv. Når det er tørt, efter cirka otte timer, skal du slibe det med en blød slibesvamp eller en slibeklods med sandpapir. Herefter støvsuges gulvet grundigt og er derefter klar til den egentlige overfladebehandling.

Typer af behandling

Lakering

En af mulighederne for behandling er lakering. Et lakeret gulv er meget slidstærkt og let at holde rent. Lakken kan give en mat, halvblank eller blank overflade afhængig af typen af lak. Forud for lakeringen gøres gulvet grundigt rent, hvorefter lakken påføres med en rulle eller en bred pensel i et jævnt lag, som ikke er for tyk. Herefter skal lakken tørre helt i nogle timer. Når lakken er tør, slibes gulvet med slibepapir på korn 120, hvorefter det støvsuges. Når dette er gjort 2-3 gange, er lakeringen færdig og processen er fuldendt.

Oliebehandling

En anden mulighed for overfladebehandling er at give gulvet oliebehandling, som giver en silkemat overflade. Dette gøres med hærdende olie. En oliebehandling er ikke lige så slidstærk som en lakering. Først og fremmest rengøres og støvsuges gulvet grundigt. Herefter påføres olien, indtil træets overflade er mættet. Dette gøres ved at arbejde olien grundigt ned i træet. Efterfølgende skal gulvet stå i en halv times tid, hvorefter det overskydende olie tørres væk. Når dette er gjort, skal gulvet stå i 24 timer, hvorefter det slibes med slibefilt eller en skuresvamp. Gulvet gives derefter yderligere to tynde lag med 6-8 timers mellemrum, hvor resterende olie tørres af efter hver gang. Mindst 6 timer efter det sidste lag olie er givet, poleres gulvet, hvorefter det tørres med en fnugfri bomuldsklud, indtil overfladen er silkemat. Når dette er gjort, er gulvet klar til brug.

Sæbebehandling

Sæbebehandling er en god løsning, hvis man ønsker, at træet skal have en flot og naturlig overflade. En sæbebehandling er ikke så solid som behandling med olie og lak. Til sæbebehandlingen kan du enten bruge natursæbe eller specialsæbe, der er tilsat et hvidt pigment. Behandlingen udføres ved at blande sæben efter produktets anvisninger, ved at fordele det på det rene trægulv i et jævnt lag og ved at tørre gulvet efter med en hårdt opvredet klud. Processen gentages mindst tre gange, hvor gulvet skal tørre under hver behandling. Når dette er gjort, er sæbebehandlingen færdig, og du kan tage gulvet i brug.

Gør det selv eller professionel hjælp

En del gulvbehandlinger kan man udføre som et gør-det-selv projekt. Dog er det ikke noget man sandsynligvis gør så ofte, så det med at få erfaringen i at få det flotte resultat kan godt være lidt af en prøvelse. Faktisk er gulvservice ved et professionelt gulvfirma ikke vildt dyrt. Det kan anbefales, at tage kontakt til et gulvservice firma og bede om et tilbud. Derefter kan det så vurderes, om man selv vil kaste sig ud i det.