Olympiske svømmere kan nogle gange virke som supermennesker. Men hvordan gør de det egentlig?
For det første lever de jo næsten i svømmebassinet. Et typisk træningsprogram til svømmehallen kan eksempelvis lyse på en tur i bassinet to gange om dagen, seks dage om ugen. For nogle svømmere kan det ofte føles som om, der ikke er timer nok i døgnet til træning og det almindelige liv. For at få to runder svømmetræning presset ind mellem hverdagens gøremål og restitution, er nogle nødt til at stå op kl. 4 om morgenen.
Svømmetræning i vand
For at få mest muligt ud af den sparsomme tid til træning, foregår det i højeste gear. Svømmetræningen skal være intens. Især sprinterne har fokus på at udvikle deres power og fart i vandet. De kan eksempelvis finde på at svømme en sprint koblet til et træningsapparat, der yder modstand. På den måde skal de arbejde endnu hårdere for at komme fremad.
Hertil kommer fokuserede sæt af træning, hvor svømmerne enten kun må bruge ben eller arme.
Det lyder allerede hårdt, men vi er slet ikke færdige. For nok skal svømmetræningen være intens, men der skal også noget distance på. Mange af de olympiske svømmere kan tage op til 9-18 kilometers svømning på en enkelt træning. Det er dog meget individuelt og afhænger naturligvis meget af træningsformen.
Svømmetræning på land
Svømmerne skal ikke kun have fart på i vandet. Der skal også træning på land til. De løfter vægte, løber, laver yoga, pilates og meget andet. Som svømmer kan det give stor værdi at tage med i træningscenteret og løfte vægte. Grunden til at svømmere arbejder så intenst på at blive stærkere, er for at have mere power i vandet. Det er dog en svær balance. For alt imens at svømmeren er på jagt efter mere power, må han eller hun ikke bygge for meget muskelmasse på, da han eller hun så bliver for tung i vandet.
Derudover er der hos svømmerne stort fokus på træning, der kan styrke og stabilisere skuldrene. Svømmere har brug for at svinge deres arme over hovedet igen og igen og igen til træning og stævner. Derfor er det helt essentielt, at der bliver passer godt på led og muskulatur. Mange svømmere har derfor fået lagt særlige programmer for deres styrke og løfte træning, så de sætte fokus på svage områder uden at overbelaste i forhold til deres foretrukne svømmedisciplin.
Skab fokus på en træningslejr med svømning
Det kan være svært at give sig helt hen til træning og gode vaner i en travl hverdag. Derfor kan det altid anbefales at rejse på svømmetræningslejr.
På en træningslejr med svømning i fokus skal du ikke tænke på andet. Der er altid reserveret en bane på dine træningstider, du kan styrketræne, spise rigtigt og få restitueret. Rejs afsted alene eller med din klub.
Der findes masser af gode muligheder for professionelle træningslejre for svømmere både i Danmark og i udlandet. Med en svømmetræningslejr sydpå kan du eventuelt kombinere svømmetræning i bassin med svømmetræning på åbent vand.