Fyrer du med brænde, men oplever du ofte, du ikke får varme nok og der ophober sig for meget sod i brændeovnen? Så er der risiko for, at du fyrer forkert. Her følger en guide til korrekt brændefyring.
Rent og tørt
Når du fyrer med brænde, skal det være rent og tørt. Vidste du f.eks., at hvis der er ca. en fjerdedel vand i brændet, får du kun mulighed for at udnytte halvdelen af energipotentialet sammenlignet med brænde, der kun har bare ti procent mindre vand! Rent og tørt brænde er essentielt for den varme og rene forbrænding, du kan forvente. Brug i den forbindelse rent og tørt kløvet brænde af høj kvalitet – se mere her.
Tænd ordentligt op
Når du tænder op, så hold dig fra reklameaviser. De efterlader meget aske og afgiver mere forurening. Brug i stedet mindre kviste, aviser eller en optændingsblok.
Det er vigtigt, at ilden får godt fat og kommer hurtigt i gang, da en effektiv optænding er med til at sikre, at gasser bliver hurtigt brændt af.
Sørg desuden for, at det brænde du fyrer med, har været opbevaret ved stuetemperatur. Det er med til at sikre den bedste optænding.
Når træet brænder
Når dit træ brænder, skal du sørge for, der kommer luft til. Særligt i starten, hvor du skal sigte efter at hæve temperaturen (med henblik på at bortbrænde gasarter). Når ilden har bidt sig fast i dit brænde, kan du igen skrue lidt ned for lufttilstrømningen. Det vil så betyde, at ilden får en smule mindre næring, men at brændet holder over længere tid.
Åbn ikke ovnen, når der er ild
Du bør aldrig åbne ovnen, når der er ild derinde. Vent derfor med at komme mere brænde på til der ikke længere er synbare flammer. Åbner du, mens der er flammer, kan det betyde, der kommer røg ud i rummet – og det kan både lugte og indeholde sundhedsskadelige partikler.
Se efter din skorsten
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du fyrer rigtigt, så gå ud og se på den røg, der kommer op ad skorstenen. Er denne røg tyk, gullig, lugter den surt eller er der andet galt, er det et tegn på, du ikke fyrer korrekt.