home Hus og have Montering af gardiner – sådan gør du

Montering af gardiner – sådan gør du

Har du nogle gardiner der skal hænges op i hjemmet? Tvivler du om du selv kan gøre det? Det er dog ikke så svært som man måske skulle tro, især hvis du følger denne guide. Vi har lavet korte og simple trin for trin beskrivelser til hvordan du selv kan gøre det – læs videre.

Hvordan sætter man gardiner op?

Mange går måske rundt og tænker at gardiner er svære at sætte op selv. Måske tyer de endda til at få en fagmand ud og gøre det for dem. Det er dog ikke nødvendigt. Der er få, men sikre tommelfingerregler til at montere nye gardiner. Vi går igennem dem her.

Opmåling – Inden du bestiller gardiner

Det vigtigste når du skal have nye gardiner er opmåling af dine vinduer. Dette skal gøres inden du bestiller dine gardiner for at være sikker på at de passer til netop dine vinduer. Hvis du har målt rigtigt, vil der ikke være nogle problemer med selve monteringen.

Det første du gør er at måle bredden af vinduet. Du skal lave to mål: et i den øverste halvdel og et i den nederste halvdel. Hvis målene ikke er det samme, skal du bruge det mindste mål. Med det mindste mål sikrer du dig at gardinet ikke går på siderne af vinduesrammen.

Derefter måler du højden af vinduet. Igen, to opmålinger. Et i venstre side og og et i højre side. Hvis målene varierer, skal du igen gå med det korteste mål. Skal du have gulvlange gardiner, bliver du nødt til at måle fra hvor monteringen skal foretages og så ned til et par centimeter over gulvet.

Når du har alle målene, kan du bestille gardinerne og vente på at de bliver leveret.

Montering af beslag

Når du har modtaget dine gardiner, kan du gå i gang med at montere dem. Har du bestilt folde-, plissé- eller rullegardiner, så medfølger der altid nogle monteringsbeslag. Du skal bruge disse beslag først.

Alt efter hvordan beslagene ser ud, så monteres de øverst i siderne eller i toppen af vinduesrammen. Beslagene skal monteres med et par skruer, så de kan holde til vægten af gardinet og til at blive betjent af gardinets kædetræk.

Har du bestilt gardiner til dit Velux vindue er der et par ekstra trin i monteringen. Der er allerede lavet indhug i dine Velux vinduer til de medfølgende beslag, som klikkes i. Derefter skal der skrues nogle skinner ned langs begge sider af vinduesrammen. Skinnerne er til for at gardinet flugter langs vinduet når det trækkes ned. På den måde hænger gardinet ikke lodret ned fra toppen når det trækkes ud. Velux gardinet kan derefter nemt klikkes ind i beslagene.

Opsætning af gardin

Når beslag er sat op, er vinduet klar til gardinet. De fleste gardiner kommer med en form for topboks, hvor gardinet sidder i eller er påsat. Boksen klikkes ind i beslagene og man kan derefter trække gardinet ned og op med den betjeningsform man har valgt under bestilling.

Folde- og rullegardiner har ikke en topboks på samme måde som de andre gardiner. I stedet har de en stang som sættes i beslagene. Dog fungerer betjening af gardinerne på samme måde med enten kæde- eller fjedertræk.

Nu skulle du gerne være rustet til selv at montere dine gardiner. Held og lykke!