Man kan være personlig træner på mange måder, og er der også stor forskel på, hvordan hverdagen i jobbet ser ud.
Nogle personlige trænere er tilknyttet fitnesscentre, andre kan være tilknyttet wellnesssteder, ligesom man også kan være selvstændig personlig træner med sine egne klienter uden at være tilknyttet et andet sted.
Det er normalt et krav, at man har en uddannelse eller certificering som personlig træner, men det er ikke et formelt krav. I de forskellige fitnesscentre er der stor forskel på kravene og forventningerne til trænerne.
Generelt er der da også stor forskel på de certificeringer, man kan få. Man kan specialisere sig i mange former for træning og situationer. Det kan eksempelvis handle om genoptræning, muskelopbygning eller vægttab, og det kan naturligvis også være langt mere specifikt.
Som regel består certificeringerne af en del undervisning og en eller flere eksamener.
Hvad laver en personlig træner på en typisk dag?
En personlig træner vil som regel arbejde med kunderne, og vil udvikle programmer og øvelser, der passer til lige netop deres behov og mål. Anbefalingerne fra fitnesstræneren vil i høj grad afhænge af dine mål, så derfor vil der sjældent være to programmer, der er helt ens.
Ofte er fokus rettet mod vægttab, kondition og muskelopbygning, men formålet med træningen kan også være mere helbredsmæssigt – eksempelvis få styr på blodtrykket, sukkersygen eller få genoptrænet kroppen efter en ulykke eller et skadesforløb. Nogle vil også gerne opnå bedre resultater inden for en bestemt sportsgren, og derfor kan det give mening at have særligt fokus på udvalgte muskelgrupper.
En personlig træner vil typisk udvælge relevante øvelser, så de passer ind i klientens hverdag. Der kan også være fokus på at lave målinger under træningen – både for at se en udvikling i konditionen, men også for at få indblik i, hvor hårdt klienten er presset under træningen. En personlig træner kan også ofte komme med gode råd til kostplanen, så man får mest ud af træningen, ligesom der kan være fokus på den mere mentale del – eksempelvis gennem meditation.
En del personlige trænere supplerer også gerningen med holdtræning. Det kan eksempelvis være i fitnesscentret, hvor de kan træne i alt fra spinning til styrketræning, eller det kan være i sportsklubber både som decideret cheftræner eller som træner med fokus på styrke og/eller kondition.
Generelt er der mange muligheder for en personlig træner, og jo flere certificeringer man har, jo flere typer klienter kan man også arbejde med. Samtidig giver flere certificeringer også mulighed for altid at tilpasse sig klientens behov, når opgaverne skal løses. Omvendt giver fokus på enkelte områder naturligvis også mulighed for at fordybe sig mere, og dermed få rigtig solid erfaring med enkelte aspekter af fitnessverdenen.
Du kan blive uddannet personlig træner her: