home Hus og have Sådan finder du de perfekte gardiner

Sådan finder du de perfekte gardiner

Gardiner er sjældent den del af indretningen, der får mest opmærksomhed. Det er en skam, for gardiner spiller faktisk en meget større rolle i hjemmet, end de fleste tror. Ud over at skabe varme i rummet og give de hårde vægge et blødere udtryk, spiller gardiner også en væsentlig rolle i at absorbere lyd. Det giver en god akustik og gør rummet behageligt at opholde sig i.

Disse fordele får du især med traditionelle to-delte gardiner, som ofte består af meget stof. De er dog ikke de eneste gardiner, der har mange fordele. De forskellige gardintyper kan mange forskellige ting, og hvis du vælger den rigtig type, vil du få glæde af gardinerne i mange år.

Hvad er gardinernes vigtigste opgave?

Det allerførste du skal overveje, når du køber nye gardiner, er dine behov. Hvad har du brug for, at dine gardiner kan i de forskellige rum?

I nogle rum har du formentlig brug for kraftig afskærmning mod solen, mens du i andre rum har brug for at holde nysgerrige blikke væk. I nogle rum har du måske brug for at kunne holde dagslys ude, og i andre brug for at lukke så meget som muligt lys ind. Uanset hvad dine behov er, kan du få gardiner der passer til.

Hvilke gardiner passer til dit behov?

Hvis du har brug for god afskærmning, kan plisségardiner være løsningen. De kan dække helt vinduet og fås både med og uden mørklægning. Uanset hvilken type plisségardiner du vælger, er du sikker på at få 100 % beskyttelse mod nysgerrige naboer. Hvis du stadig vil have dagslys ind, selvom du trækker gardinet for, skal du blot vælge et gardin i en lys farve. Du kan også få plisségardiner med Up & Down-funktion, så du kan placere dem hvor du vil i vinduet. Det kan især være en god løsning, hvis solen står lige ind ad vinduet, eller hvis du har vinduer lige ud til fortovet og vil skærme den nederste del af, men samtidig bevare udsynet.

Hvis du vil have gardiner, du altid kan have trukket for, kan lamelgardiner være en god løsning. De skaber den perfekte balance mellem afskærmning og lysindfald, så her kan du få det bedste fra begge verdener. Lamelgardiner er især gode til større vinduer, hvor du ikke vil have, at alle skal kigge ind. De er samtidig meget nemme at styre i store vinduer, fordi de har snoretræk.

Læs mere om de forskellige slags gardiner her.

Hvis du har brug for flere forskellige funktioner, kan du også kombinere flere slags gardiner i samme vindue.

Kombinér gardinerne

Især plisségardiner og rullegardiner kan nemt kombineres med andre typer for den bedste effekt. Plisségardiner er næsten usynlige i vinduet, så her kan du for eksempel hænge et sæt mere bemærkelsesværdige to-delte gardiner op også. Disse to typer kan komplementere hinanden godt, så du får den størst mulige effekt med mindst muligt gardin. Her kan du nemlig nemt trække for på den måde, du har brug for på en given dag. Samtidig får du den gode lydabsorberende effekt fra de to-delte gardiner.