home Hus og have Guide til flytning i DK

Guide til flytning i DK

At flytte kan være en stressende og anstrengende proces. Man skal huske mange ting i forhold til at få ændret sin adresse de rette steder og samtidigt være opmærksom på om flytningen ellers har konsekvenser – fx skattemæssigt.
Herunder gennemgås noget af det, som er vigtigt at huske i forbindelse med en flytning.

Folkeregisteret skal have besked

Man skal huske at meddele folkeregisteret, at man flytter eller er flyttet. Der må ikke gå mere end 5 dage, fra du er flyttet, til du meddeler det. Man melder flytning på borger.dk eller på tilflytningskommunens hjemmeside. Du skal bruge dit NemID eller alternativt din digitale signatur. Man kan ikke få fat i et flytteskema i papirformat og man kan heller ikke downloade et. Man kan til gengæld få det på e-Posthuset, hvis man logger ind. Her kan du straks videregive flyttemeddelelserne til de relevante modtagere. Du kan også tilmelde dig Modtagerflex på e-Posthuset, da dette og lignende ydelser ophører ved permanent adresseskift.

Måske skal du skifte læge

I forbindelse med en flytning skal du også tage stilling til, om du vil beholde din læge eller skifte til en ny. Bor du mere end 15 km fra din læge, skal du i udgangspunktet vælge en anden tættere på. Det koster ikke noget at skifte til en anden læge i forbindelse med en flytning. Det er også på borger.dk eller på tilflytningskommunens hjemmeside, at du skal registrere dit lægevalg. Det er ikke alle læger, der har plads til flere patienter, men det fremgår på hjemmesiden eller på borger.dk.

Husk posten

Man kan få sin post eftersendt i 6 mdr. Derfor er det vigtigt at give postvæsenet besked om din flytning. Det skal ske senest 5 hverdage inden den dato, hvorfra du ønsker din post videresendt. Man kan få forlænget den periode, hvor postvæsenet eftersender posten. Det skal ske ved at kontakte postvæsenet. Det koster ikke noget at få post eftersendt. Det er vigtigt at huske at tage sit navn af den tidligere postkasse og ligeledes hurtigst muligt at få sat navn på den nye. Glemmer du det, kan posten ikke aflevere post til dig.

Skatteforhold kan ændre sig ved flytning

Du skal også være opmærksom på om din flytning har betydning for din skat. Fx ved flytning fra ejerbolig til lejebolig. Det kan ofte være tilfældet i forbindelse med en skilsmisse. Du kan ændre dine skatteforhold eller få oplysninger i din skattemappe på skat.dk.

Husk at søge om boligstøtte

Hvis du flytter til en lejebolig kan du måske får boligstøtte. Det et afhængig af din indkomst, og den type af bolig du er flyttet til. Det er på borger.dk, at man kan finde et ansøgningsskema til boligstøtte. For at få boligstøtten skal man huske at søge den, inden der er gået en måned fra indflytningsdagen.

Dit forbrug skal aflæses

Vigtigt er det også at huske at læse el og gas af samt vand og varme. Forsyningsselskaberne skal have aflæsningerne senest 5 dage fra fraflytning. Der er også nogle selskaber, der ikke vil have tallene senere end 3 hverdage efter fraflytning.

Flyt billigt med en container

EN ny og billig måde at flytte på, er ved at leje en container og selv fylde den. Når du er klar til flytning, kommer selskabet og flytter dine ting til din nye adresse.
Det er nemt, mindre stressende og billigere end at anvende et flyttefirma.
Læs mere her om container til flytning