home Fitness & Træning Hvad gør proteinpulver og hvordan virker det?

Hvad gør proteinpulver og hvordan virker det?

Overvejer du muligheden for at bruge proteinpulver i din dagligdag? Eller er du allerede i gang, men savner en lidt bedre introduktion til området? Så læs med her og bliv klogere på de forskellige anvendelsesmuligheder, varianter og hvad der helt konkret sker i kroppen når du bruger proteinpulver.

Hvad er proteinpulver godt for?

Mange forbinder især proteinpulver med muskelforøgelse hos mandlige styrketræningsentusiaster, men dét er et meget ensidigt billede at have af anvendelsesmuligheden. Faktisk kan proteinpulver bruges til en lang række vidt forskellige formål. Det gælder alt lige fra vægttab til øgning af muskelmasse og vægt. Det kan jo umiddelbart lyde selvmodsigende, at proteinpulver både kan understøtte vægttab og vægtøgning, men det er ikke desto mindre sandt. Det afhænger nemlig af hvordan du bruger proteinpulveret.

Proteinpulver til vægttab

Hvis du gerne vil tabe dig kan proteinpulver være med til at understøtte processen af flere grunde. Eksempelvis øger protein både mæthedsfornemmelse og forbrænding, som jo begge dele er en stor fordel hvis du gerne vil tabe dig. Det er selvfølgelig essentielt at være i et vedholdende energiunderskud når du er i gang med et vægttab, men det betyder også at du let vil komme til at føle sult i længere perioder.

Når du føler sult udover hvad din diæt tillader, så er der en forhøjet risiko for at din viljestyrke alene ikke er nok til at holde diæten. Her kan proteinpulver være dig til gavn, netop pga. den mæthedsfornemmelse det giver. Så selvom proteinpulver i sig selv ikke giver et vægttab, da det jo også er kalorier, så kan det være meget smart at forøge andelen af dine daglige kalorier som kommer fra proteinkilder. Du kan eksempelvis finde proteinpulver her, som du kan bruge hvis du ønsker at tabe dig.

En anden stor fordel ved proteinpulver i forbindelse med vægttab, er som allerede nævnt, at det sætter forbrændingen i vejret. Dette sker dels direkte som følge af det der populært sagt kaldes ”FIT-effekten” og dels indirekte som følge af øget/bevaret muskelmasse. FIT-effekten står for ”fødevareinduceret termogenese”. Sagt på almindeligt dansk betyder det den mængde energi kroppen bruger på at fordøje maden. Og her skal kroppen bruge væsentligt mere energi på at fordøje protein (FIT = 30 %) end på at fordøje kulhydrat (FIT = 5 %) og fedt (FIT = 1%). Det vil sige, at jo større andel af protein din mad indeholder jo højere vil energiforbruget til fordøjelsen også være. Fødevarestyrelsen anbefaler at 10-20% af energiindtaget kommer fra protein, så tag et kig på din nuværende kost og vurder selv om du har behov for et supplement.

Proteinpulver til muskelforøgelse

Den nok mest velkendte anvendelse af proteinpulver handler om muskelforøgelse. Det er også inden for denne niche, at der er flest produkter på markedet. Det skyldes formentlig at rigtig mange styrketrænings entusiaster netop har fokus på muskelforøgelse og derfor i høj grad efterspørger produkter der kan understøtte dette. Og dét kan proteinpulver. Som med proteinpulver til vægttab er det også her vigtigt at nævne, at proteinpulver i sig selv ikke kan gøre det. Her handler det logisk nok, om at sikre at du altid får kalorier nok, så du ikke taber muskelmasse.

Der skal derimod være overskud til at fodre musklerne. Og her er det vigtigt at pointere, at kroppen altså ikke prioriterer muskelvækst højest, bare fordi det er dit fokus nummer et. Kroppen har nemlig flere – og vigtigere – prioriteter at tage hensyn til først. Det drejer sig eksempelvis om protein til knogler, brusk, ledbånd, hår, negle, antistoffer, enzymer, osv. Hvis du gerne vil øge din muskelmasse, er det derfor vigtigt at du får protein nok. Så har kroppen nemlig også overskud til at forsyne de lavere prioriterede områder med protein.