home TV og Bredbånd Hvad for noget internet kan jeg få?

Hvad for noget internet kan jeg få?

Der findes flere forskellige typer internetmuligheder i Danmark og her vil vi gennemgå dem, så du får indblik i hvilke muligheder de har.

 

Billigt internet gennem telefonledningerne i jorden(ADSL)

Først ser vi ganske kort på hvad bredbånd/internet er og hvordan det fungerer i dit hjem.

Når du bestiller billig internetforbindelse, skal du sørge for at gøre det online. Det giver dig den fordel at du har 14 dages returret og meget ofte, får du en rabat for selv, at udfylde en bestillings formular på internetudbyderens hjemmeside.

Når du har lavet bestillingen er det forskelligt, hvor hurtigt du modtager din opstartspakke fra bredbåndsudbyderen. Ofte går der ikke mere end en uges tid før du har din pakke med udstyr.
Efter du har installeret udstyret, kan du dog ikke bare klikke dig online. Først skal den internetudbyder du har valgt tilslutte din husstand eller lejlighed til deres central, og her er der meget stor forskel på, hvor hurtigt det går.

TDC/Yousee er generelt nogen af de hurtigste, da det ofte er deres teknikere, der skal lave arbejdet ude på telecentralerne, da de ejer mange af dem og de andre internetudbydere lejer sig ind hos TDC.
Det er derfor klart, at TDC søger for deres egne kunder i visse tilfælde kommer lidt foran i køen.
Typisk tager et skift 3-4 uger. Har du bredbånd i forvejen, vil du ofte kun opleve at dit gamle udstyr og internet ikke virker i en enkelt eller to dage, før det nye udstyr og den nye internetleverandør er koblet op til dit hjem.

Men har du på nuværende tidspunkt ikke tilsluttet på din husstand, vil du altså komme til at vente et par uger på, at blive tilsluttet den nærmeste telecentral.
I de uger du må vente, har du altså kun udstyret stående klart, men kan ikke få forbindelse til centralen, der gør det muligt at komme online på nettet.

Priserne på billigt internet via tlf

Priserne på internet varierer alt efter hvilken type internet du vælger samt hvilken leverandør og indholdet af den pakke du vælger -og naturligvis hvilken hastighed du vælger at bestille.
Des hurtigere internet, des dyrere.
En 10 mbit linje, dækker de flestes behov. Er i mange i husstanden, som skal surfe på samme tid, kan du med fordel overveje en 20 eller 50 Mbit linje. Skal der spilles spil og downloades film (har du en teenager i huset?) så er 10 mbit ikke helt nok til at tilfredsstille de unge mennesker, der skal du over 20 mbit.

Skal i være flere brugere tilkoblet på samme tid, er en trådløs router fantastisk. Den giver alle i husstanden mulighed for at gå på internettet trådløst, dvs der ikke skal trækkes et langt kabel fra hver pc hen til modemet, det sker trådløst, med radiosignaler i luften.
Du skal være opmærksom på at en trådløs router IKKE indgår i alle tilbud og i visse tilfælde skal tilvælges som “noget ekstra” som tit koster lidt mere.

 

Det lille modem sender med trådløse radio signaler – Mobilt bredbånd

Mobilt bredbånd er i Danmark blevet så godt, at du nu kan nyde muligheden for at medbringe din internetforbindelse – næsten overalt i landet.
I løbet af de sidste 4 år, har de forskellige teleselskaber investeret enorme beløb i montering af 3G master rundt i landet.
Med et lille usb modem, kan du koble op på en mast i nærheden – helt som når du ringer med din mobiltelefon.
Det lille modem sender og modtager internet data via et radiosignal og du skal dermed ikke have ledning af nogen art til din bærbare pc.
Du kan nu sidde i haven, i sommerhuset eller på båden og gå online, når du har lyst.

I kraft af bedre dækning i landet og en decideret priskrig på markedet, er mobil bredbånd nu blevet så attraktivt, at det er den mest sælgende type bredbånd i øjeblikket.
Mere end 400.000 danskere har et abonnement og et lille usb modem.

Når du køber mobil bredbånd, betaler du for hvor meget data du må bruge pr. måned f.eks 10 GB.

Telia har den bedste dækning med høj hastighed (71 mbit) og TDC har typisk den bedste dækning på landet og i sommerhusområderne. Du kan se om der er dækning, der hvor du ønsker at bruge dit mobile bredbånd, på hvert enkelte udbyders hjemmeside (se efter dækningskort)

Vi har haft bedste oplevelser med Oister (bruger 3´s netværk) Telmore (tdc´s netværk) TDC og 3.

Fiber bredbånd

Fiber bredbånd udbydes af energi selskaberne i Danmark og ca. 40 % af landet er dækket.
For at din husstand kan tilsluttes, kræver det, at der er lagt fiberkabler ned i jorden klods op af dit hus. (i skellet – lille orange rør)

Er der fiber lagt ned tæt på, kan du blive koblet til fibernettet, men det kræver, at du får etableret adgang fra dit hus ud til nettet. I de fleste områder kan du vælge en “grav selv” løsning, hvor du selv graver et orange fiber rør 40 cm ned fra røret i skellet og ind til første væg på dit hus. Herefter monterer en fiber teknikker selve fiberlederen i røret og monterer en modtager boks/modem indvendigt i huset. Prisen for “grav selv” begynder ved kr. 1.000,00.
Boksen har indbygget trådløs router, så du ikke skal installere kabler yderligere rundt i huset.

Fordelen ved fiber bredbånd, er at hastigheden er meget høj, både når du sender data og modtager data. Du kan også få digitalt tv igenem fiber bredbånd og dermed få en samlet løsning.
I Danmark er det firmaet Waoo, der varetager administrationen af de lokal elselskabers fiberløsninger – du får regningen sammen med din El regning.
Du kan på Waoo`s hjemmeside, se om din adresse kan tilsluttes og hvad det vil koste. Få områder tilbydes ikke “grav selv” her er etableringen meget dyr.

Trådløst bredbånd med CDMA teknologi = Net1

Energiselskabet ELRO har valgt at satse på trådløs wimax teknologi, ferm for fiber bredbånd, som mange af de andre energiselskaber i Danmark.
Teknologien virker på den måde, at de har opstillet master rundt i Danmark, der sender internettet trådløst rundt i landet – lidt som radio stationerne gør.
Har du en “antenne / box” kan du modtage internet, der hvor signalet er.

I områder med meget godt signal, får du en lille box til at stille i vinduet på dit kontor. Boxen har indbygget antenne og modtager / sender nu internet til ELRO s maste.
Boxen er meget let at installere og du kan være online på internettet få dage efter du har lavet en bestilling på hjemmesiden.

Befinder din husstand sig i et område med svagt signal, sender ELRO gerne en teknikker ud til dig for at måle om de kan levere internet hos dig.
Ved svagt signal, montere teknikeren ofte en modtager antenne udvendigt på dit hus, med et kabel ned til din computer.

Fordelen er klokke klar, du slipper for at betale for opkobling til telefon eller fibernettet og den dyre oprettelsesafgift.
Det er billigt i abonnement. MEGET billigt.
Ulempen er, at du sjældent kan få mere end 6 – 10 mbit internet og at visse områder i Danmark slet ikke dækkes med signal. (se deres dækningskort)
ELRO kalder deres trådløse bredbånd for SKYLINE. UPDATE: Skyline gik fra et par år konkurs og i dag hedder netværket Net1.

Tilbud og kampagner på bredbånd – læs det med småt

For at få nye kunder, har de forskellige bredbåndsudbydere både indenfor fiber, trådløs og mobil bredbånd, meget ofte slagtilbud, der skal få dig til at vælge dem frem for konkurrenten.
Der er meget stor forskel på , hvordan de forskellige tilbud sammensættes. Ofte kan du i perioder (kampagne perioder) opnå en fordel, hvis du vælger leverandøren indenfor en bestemt afsat periode – f.eks. før d. 1 Maj.
De mange tilbud og kampagner gælder ofte kun for nye kunder. Du kan altså ikke ringe ind til selskabet og bede om den lavere pris, hvis du allerede er kunde. Læs også om internet uden tv her

Typer af rabat og tilbud

Ingen oprettelse:
I mange tilbud, tilbydes du som ny kunde, at få bredbånd, uden at betale for oprettelsen. Her kan du spare omkring 100 – 300,00.

Lav pris første 6 måneder:
Måske tilbydes du en ekstra lav pris, i de første 6 måneder du har abonnement. Herefter stiger prisen til normalprisen – husk at se, hvad normalprisen er, det kan være til stor irritation at blive tvunget til at skifte igen efter 6 måneder, fordi det nu er blevet for dyrt.

Første måned gratis
Mobilt bredbånd tilbydes ofte med 30 dages returret, dvs du kan prøve løsningen i 30 dage og returnere den, hvis du ikke er tilfreds – kvit og frit.
Men husk, glemmer du at returnere, fanger bordet og du er bundet i 6 måneder.