Det er en rimelig overkommelig opgave at bygge en træterrasse, hvis man er god til at bruge sine hænder. Så hvis du plejer at lykkedes med dine gør-det-selv projekter, kan du roligt give dig i kast med en terrasse af træ. Her giver vi dig en guide, som du kan gå frem efter for at komme godt i mål.
Hvilken træterrasse ønsker du?
Det behøver som sagt ikke at være specielt kompliceret at bygge en terrasse. Især ikke hvis du bygger den i grundniveau i stedet for i højden. Materialeudgifterne er også billigere, da en terrasse på jorden ikke skal støbes i beton for at være stabil. Terrassens udseende afhænger naturligvis af, hvilket træ du benytter. Trykimprægneret træ er holdbart og behøver ikke behandles, men bliver hurtigt trist at se på, hvis ikke det får en behandling. Lærketræ behøver ikke behandles og får en flot sølvgrå farve. Det rige indhold af harpiks gør det meget modstandsdygtigt. Du kan også vælge en terrasse af hårdt træ eller træ, der er varmebehandlet.
Få flere tips på Handytools.dk – Besøg websitet her
Trinvis guide
Her får du en trinvis guide til, hvordan du skal bygge din terrasse:
1. Udgravning
Først skal du grave ud på det område, som terrassen skal dække. Udgravningen skal være cirka 20 centimeter dyb. Læg derpå fiberdug og ovenpå det grus. Fiberdugen sikrer, at gruset ikke synker ned i jorden, og at der ikke kommer ukrudt op mellem brædderne. Er underlaget meget løst, skal du grave dybere. Er det meget fast, kan du slippe med 10 centimeter.
2. Nivellering
Det er vigtigt, at dit forarbejde er grundigt. Det er det hele terrassen skal bygges på. Derfor skal du sørge for, at gruset bliver bredt ud, så det er i niveau. Tag et langt bræt og sæt et vaterpas fast på det. Så kan du nivellere gruset med det. Er det en stor terrasse kan det være en god ide at anvende en laser.
3. Understøt med fliser
Fordel fliser ud over området som understøtning for strøerne. Fliserne skal ligge med omkring 60 centimers afstand både til siden og foran/bagved. Flisernes højde bestemmer terrassens højde, så tænk på det når du anskaffer fliserne. Fliserne skal også nivelleres med det lange bræt. Det er vigtigt, at fliserne er fordelt rigtigt og ligger helt i vater, for det er dem, der gør terrassen stabil. Når du lægger strøerne, kan du understøtte med tagpap, hvis der er steder, der ikke er helt i vater.
4. Hvis terrassen ikke er firkantet
Er din terrasse ikke firkantet, skal du starte med at bygge den største firkantede form. Når du har spændt rammen fast, er det meget vigtigt at måle de diagonale linjer i firkanten. De to mål skal være præcist lige lange. Når du bagefter skal supplere med terrassens uregelmæssige sider, kan du holde dig til savens (gering eller kap) faste indstillinger, som er 22,5, 45 og 90. Det giver fine hjørner og længder.
5. Flot finish
Du kan give din terrasse en flot finish ved at lægge den i en ramme, der skjuler terrassens endetræ. Det kræver lidt mere arbejde, men ser rigtig godt ud. His du vælger den løsning, skal du placere strøerne indenfor kantrammen. Både rammen og endetræet fastgøres på strøerne. Husk endelig at bore huller for. Ellers kan du risikere at brædderne får revner enten under arbejdet eller efter.
6. Undgå alt for store sprækker
Når du køber brædderne er de ofte lidt fugtige. Det betyder, at de vil trække sig sammen når de tørrer ud i solen. Derfor skal du skrue dem i tæt på hinanden. Det vil mindske revnernes bredde. Mål undervejs i arbejdet, at brædderne er i niveau samt at målene fra den ene side til den anden side holder.
Sørg for at forhører dig hos forhandleren om, hvordan du eventuelt skal efterbehandle og vedligeholde terrassens brædder. Det vil give dig en flot terrasse i mange år.