Hvis du går op i indretningen af dit køkken og er kræsen med hvilke tekstiler, du har i køkkenet, kan du få inspiration her. Der findes et utal af tekstile produkter til køkkenet og det er let at blive fristet af de nye trends med deres anderledes farver og nye bud på mønstre og overflader. Som verden ser ud i dag er det dog tid til at tænke sig om og købe produkter, der kan holde i mange år. Derfor kan det til tider betale sig at vende blikket tilbage i tiden og se på hvilke materialer, der blev brugt tidligere og hvorfor. Her får du at vide, hvorfor materialet hør er en gevinst i dit køkken.
Kostbare tekstiler
I gamle dage var tekstiler en uhyre tidskrævende vare at fremstille. Først skulle råmaterialet – uld eller hør her til lands – gro enten på fåret eller på marken. Dernæst skulle det klippes af dyret eller høstes på marken. Derpå skulle uld- og hørfibrene gennem forskellige tidskrævende processer, foretaget udelukkende med hænder og muskelkraft, for at blive forvandlet til et garn, der kunne væves et materiale af. Selve vævningen var også utrolig tidskrævende. Alt i alt var tekstiler noget meget kostbart som gik i arv og blev genbrugt og lappet til det bogstavelig talt var slidt op. Med industrialiseringens indtog blev tekstiler imidlertid meget billigere og noget man bare kunne skifte ud. I dag er der en voldsom overproduktion af tekstiler, som slet ikke er god for jorden. Det betyder, at vi må have omtanke i forhold til de produkter vi producerer og køber. Derfor kan det være en rigtig god ide at købe tekstiler, der er slidstærke og klassiske og derfor kan holde i lang tid og vedblive at være smukke.
Hør eller bomuld?
Når det kommer til køkkentekstiler er vi for det meste ovre i bomuld og hør. Det er naturligvis fordi begge dele er fibre, der kan suge vand let og i store mængder. Forskellen på bomuld og hørs kvaliteter ligger blandt andet i deres styrke i henholdsvis tør og våd tilstand. Bomuld er stærkest, når det er tørt. Det svækkes af at blive vådt. For hør er det omvendt. Det er stærkest, når det er vådt. Det siger sig selv, at hør derfor er uovertruffen, når det kommer til tekstiler, der ofte skal vaskes og benyttes til at tørre vand væk.
Hør kan tåle høje vasketemperaturer
I mange yngre menneskers bevidsthed bliver hør ofte associeret med et lidt vanskeligt og skrøbeligt materiale, som krøller og ikke kan vaskes ved mere end 30 grader. Det gælder også ofte hør til beklædning. Og det er udelukkende, fordi tøjfirmaerne er bange for, at tøjet krymper og, at farven falmer. Det drejer sig altså om hør, som ikke er blevet produceret på en måde, så det kan tåle de temperaturer, som hør egentlig kan. For ligesom bomuld kan hør sagtens tåle kogevask. Tidligere syede man sengetøj, duge og viskestykker af hør og det kunne tåle en gang i gruekedlen og en tur på vaskebrættet. Så er hør produceret rigtigt kan det tåle virkelig meget.
Vælg hørviskestykker og -håndklæder
Ønsker du at købe tekstiler til dit køkken, som er holdbare og samtidigt smukke, skal du gå efter et hørviskestykke i en god kvalitet. Hør har en helt unik og levende tyngde, der får materialet til at falde flot og giver det en smuk overflade med blanke anstrøg. Viskestykker i hør suger vandet utrolig godt samtidigt med, at de pynter i køkkenet og tilfører kvalitet. Hvis du supplerer med hørhåndklæder, har du altid smukke tekstiler, der samtidigt er virkelig effektive. En anden god ting ved hør er, at det modsat bomuld kan fremstilles i Europa. Det i sig selv gør det mere bæredygtigt i vores del af verden. Så tag den gamle tradition op og brug viskestykker og håndklæder af hør i dit køkken. Der er en grund til at hør er blevet brugt i århundreder.