Undersøg, få hjælp og spørg om alt det, du undrer dig over. Der er nogle grundlæggende regler, man skal huske på, når man går ind i et byggeprojekt som nybegynder. Her er fem tips til dig, der drømmer om at bygge hus.
1. Planlægning – lad det tage tid
Det er nemt at blive fanget i tankerne om tapet, materialer og plantegninger med det samme, men den vigtigste del af dit husbyggeri er faktisk planlægningen. Dette inkluderer naturligvis kontakten til banken og din egen analyse af din økonomiske situation nu og i fremtiden. Det er også nu, du skal konkretisere dine drømme og prioritere blandt alle ønsker. Når du går videre fra planlægningsstadiet, bør du have et realistisk billede af dit projekt, så både dine og andres forventninger er klare.
2. Valg af hus og samarbejdspartnere
Der er masser af forskellige hustyper at vælge imellem. Du behøver normalt ikke tegne dit eget hus for at få det, hus som du drømmer om. Tag eventuelt ud på rundvisning i de huse du er interesseret i, der findes mange husfirmaer, som tilbyder rundvisninger. Du kan også besøge en husudstilling, hvor du får mulighed for at se nærmere på både eksteriør og interiør fra flere forskellige producenter. Husk at tjekke, at den partner du vælger, hvis du vælger et typehus, har god økonomi og erfaring med at bygge huse. Tag altid tilbud fra mere end én virksomhed, så du kan sammenligne, hvad der er inkluderet, og hvad som koster
3. Sikre en god handel
Når du er nået så langt, at du ved hvilket hus du skal bygge, så skal du finde ud af om du vil hyre en hovedentreprenør som står for alt styring af håndværkere, eller hvis du selv ønsker at stå for alt projektering og kontakt til håndværkerne, dvs. du selv finder et elektrikerfirma til alt el-arbejde og en tømrer til tømrerarbejdet, en låsesmed til låse osv. osv. Der er både fordele og ulemper med at selv stå for projektering og eller at hyre en hovedentreprenør. Nogle gange er det billigere at selv så for hele byggeprojektet og håndteringen af håndværkerne.
4. Skaffe de rigtige forsikringer
At være ordentligt forsikret ved et nybyggeri er selvfølgelig vigtigt. Der findes mange forskellige forsikringer som du kan tegne og det er altid en god idé at tænke sig grundeligt om, så at du bliver korrekt forsikret. Sørg også for, at dem, der bygger, tager deres ansvar og har alle de lovpligtige erhvervsforsikringer.
5. Afslut byggeperioden med et eftersyn
Det er altid sikrest at afslutte husbyggeriet med et eftersyn. Hvor en kyndig inspektør går igennem hele huset for at tjekke, om dem, der har bygget huset, har udført arbejdet korrekt, og at du har modtaget det, der står i kontrakten.