home Hus og have Sådan bruger du Granitskærver i haven

Sådan bruger du Granitskærver i haven

Ukrudt i bed og på stier er irriterende og svært at holde nede, og her er det at granitskræver kan være behjælpelige. Derudover ser det også pænt og rydeligt ud med bede i forskellige farver. Granitskærver er jo også meget populære nu om dage.

Uheldigvis oplever mange, at ideen om granitskærver ikke lever op til forventningerne. Her er nogle forslag og tips til hvordan man bedst gør.

Tykkelse af laget

Hvis man planlægger at bruge granitskærver på en sti, i et bed eller noget helt tredje, så skal man være opmærksom på lagets tykkelse. Det skal ofte være tykkere end man lige regner med.

Et for tyndt lag kan skabe følgende problemer:

  • Det holder ikke ukrudtet væk
  • Det er ikke godt at gå på
  • Det er ikke vejrbestandigt og kan blive skyllet væk af stærk regn

Som minimum skal man derfor lægge 4 cm granitskærver ud, da dette lukker af for sollyset og dermed giver ukrudt dårlige vækstbetingelser.

For at gøre det endnu mere besværligt for ukrudtet at trænge igennem, kan man også vælge at lægge en fiberdug ud først, eller man kan vælge at gøre laget af skræver endnu tykkere, f.eks. et 8 cm lag i stedet for 4 cm.

Indkøb af skærverne

Det kan ikke betale sig at købe for lidt ind, da ekstra indkøb af f.eks. en 20 kg sæk med skærver i forhold til at indkøbe en bigbag fra en onlineforretning er væsentlig højere, så det kan kun anbefales at bestille rigeligt.

Granitskærver sælges i rummeter, hvilket måles op i længde, brede og dybde (4-8 cm). Dette giver en ide om hvor mange rummeter man skal bestille.

Granitskærver: 1.700 (1,7 ton) kg = 1 rummeter.

Eksempel:

I en have blev der lagt et for tyndt lag, som resulterede i at ukrudtet kom op året efter for fuld udblæsning.

Der blev opmålt længe, brede og dybde, men der blev lagt for lidt på og for at dække ordentligt af, var der så et 150 cm stykke af bedet som ikke blev dækket.

Hvordan regner man så rummeter ud i dette eksempel?

Bedet er: 150 cm langt, 40 cm bred og 4 cm dybt.

Udregningen ser således ud: 1,50m L x 0,40 m B x 0,04 m D = 0,024 x 1700 = 40,8 kilo

Der er forskel på om man køber 16 mm eller f.eks. 32 mm granitskærver. De ligger på mellem 1500 og 1700 ton per. rummeter.

Onlineforretninger sælger gerne stabilgrus, sand og skærver, og det kan rigtig godt betale sig at købe det hele samtidigt. Man sparer udgifterne på flere leveringer og i de fleste tilfælde vil der ikke være forskel på leveringsprisen hvis man bestiller en eller to bigbags.

Det kan dog bedst betale sig at købe mest af stabilgrus og sand, da dette er billigere end skærverne. Dog er dette ikke relevant, hvis det drejer sig om et bed, da man jo ikke skal gå på det og det dermed ikke er nødvendigt med sand og stabilgrus.

Renholdelse af skærverne

Hvis man har fulgt anvisningerne om lægning af skærverne, så kan man være så heldig at der ikke trænger ukrudt op igennem laget. Men man kan jo ikke undgå visne blade, græs og andet godt i at flyve ind i skærverne, og det kan være ret besværligt at skulle fjerne dette.

Den bedste måde at renholde skærverne på er at lade blade, græs osv. visne og så brænde det væk med en ukrudtsbrænder i stedet for. Det er et godt råd fra en gammel gartner. Læs om brug i en Japansk have her.

Det mest brugte farver

Der er meget stor forskel på farverne fra forretning til forretning. Især hos onlineforretninger kan man ikke altid være helt sikker på at de billeder der vises også er det samme man får.

Man skal bl.a. tænke på at f.eks. sorte granitskærver som regel kun er sorte når de er våde. Ellers er de generelt grå. Det samme gælder hvide, som ofte er lysegrå og de røde, som er ret matte i farven.

Den bedste ide er at handle hos en onlineforretning, der specialiserer sig i at sælge granitskærver, da de er afhængige af tilfredse kunder og dermed nok er mere indstillet på at både vise billeder af deres egne varer samt at levere hvad man bestiller.